Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


ik ben half jaar ziek 62 jaar word misschien niet beter om mijn werk te hervatten maar wil het toch proberen bij langer in de ziektewet te zitten.
Mag mijn werkgever mij verplichten om aan het werk te gaan of al met een arbeidsdeskundige te gaan praten voor ander werk

ja dat mag ervanuitgaande dat hij dat in samenspraak met u en de bedrijfsarts doet.
Sterker nog, als nu al vaststaat dat u niet kunt terugkeren in uw eigen werk, dan is werkgever zelfs verplicht om met behulp van bijv een arbeidsdeskundige te beoordelen wat u dan nog wel kunt doen, of bij uw eigen werkgever of bij een ander. Dat laatste noem je tweede spoor.
Zowel u als uw werkgever moeten voldoen aan de reintegratieplicht op straffe van een sanctie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Met de bedrijfarts een gesprek gehad dat ik pas in oktober aan dit onderzoek moet meedoen.
Hoelang mag je in de ziektewet zitten, om beter te worden.
Waarom nu al deze procedure. Zij vragen ook wanneer wil je met pensioen maar dit gaat alleen mij maar geld kosten. Bij wel vinden andere baan die lager betaald dan huidige loon dan wat is dan de procedure.


zolang u uw eigen werk niet voor de volle 100% kunt doen wordt u als ziek beschouwd. dat kan maximaal 104 weken duren. Als u dan nog steeds ziek bent kunt u een WIA ( = opvolger van de WAO)-uitkering aanvragen.
Waarom nu al deze procedure: omdat UWV een beleid heeft dat er op neerkomt dat een werkgever verplicht kan worden ook het derde ziektejaar door te betalen, de zgn loonsanctie, als onvoldoende gereintegreerd is. Dat beleid zegt ondermeer dat zodra duidelijk is dat bij eigen werkgever geen passend werk aanwezig is, buiten de deur=tweedespoor gekeken moet worden.

hoogte loon 104 weken: wettelijk 70% maar kijk ook even of er een CAO van toepassing is want meestal staat daar een hoger % in.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag