Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik ben een gescheiden vrouw met een kind jonger dan 8 jaar. Mijn vriend en ik willen gaan samenwonen in een andere woonplaats.
Mijn ex en ik hebben een niet-vastgelegde- co-ouderschap, na de verhuizing is dit niet meer mogelijk. Er zullen opnieuw afspraken gemaakt moeten worden. Als mijn ex, mijn vriend en ik er samen uitkomen, moeten deze afspraken dan worden vastgelegd? (bv middels een ouderschapsplan bij een Rechtbank)

En in hoeverre blijft mijn ex betalingsverplicht? Door wie wordt alimentatie berekend en vastgelegd? Hij betaald nu wat ooit na de scheiding is berekend, maar nu de situatie wijzigt, wie bepaald wat het bedrag gaat worden? En hoe zit dat met opvang en sport (nu betalen wij, naar ratio van ons loon de kosten gezamelijk)

En in welke mate is mijn vriend betalingsverplicht? Hij wordt mijn toeslagpartner, dus worden toeslagen berekend op onze gezamelijke lonen. Maar op internet staat dat hij niet betalingsverplicht is tot wij gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Ik weet dat ik hiervoor ook de belastingdienst moet bellen.
Maar wat zijn de rechten en plichten t.o.v. mijn ex en mijn huidige vriend?

Als uw vriend niet de stiefouder wordt door bijvoorbeeld een huwelijk, dan heeft hij geen onderhoudsverplichting jegens uw kind. Uw vriend hoeft dus niet mee te betalen. Als u er met uw ex uit kan komen, dan kan dat worden vastgelegd in een nieuw ouderschapsplan. U kunt dat samen opstellen of via een mediator of via een advocaat. Ook een advocaat kan voor een der partijen optreden en de onderhandelingen voeren en stroomlijnen en de gemaakte afspraken vastleggen. U hoeft daarvoor niet naar de rechter. Als u ook afspraken kunt maken over de kosten van het kind dan kunt u dat opnemen in het gewijzigde ouderschapsplan. Het ouderschapsplan bevat dan de nieuwe afspraken maar het kan zo zijn dat onvoldoende rekening is gehouden met de wettelijke normen en dat daar later 'gedoe' over komt. Het is dan ook beter om een herberekening te maken van de alimentatie, uw ex blijft verplicht om te betalen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw antwoord. Ik ben helemaal niet thuis in dit soort dingen, dus ik probeer het voor mijzelf duidelijk te krijgen.
Dus als ik het goed samenvat:

Mijn vriend hoeft niet mee te betalen in bv de kinderopvang en sport/kleding etc ondanks dat de belastingdienst mij wel minder toeslag berekend ivm dat hij mijn toeslagpartner wordt?
En zal ik mijn ex moeten vragen om dus extra bij te dragen (terwijl, in zijn ogen, ik mee ga verdienen doordat er een loon bij wordt gerekend in het huishouden)

Als we er al gezamenlijk uitkomen, dan kunnen we dus een vernieuwd ouderschapsplan opstellen en deze hoeven wij niet ergens vast te leggen (het opstellen is dus al een overeenkomst?)
Dan lijkt het mij verstandig dat ik deze laat nakijken door iemand die er verstand van heeft, zodat inderdaad ook de wettelijke normen goed in de gaten worden gehouden. Kunnen alleen een mediator of een advocaat dit?
Kan een advocaat of mediator ook een herbereking van de alimentatie maken?


Ik denk dat u het goed samenvat. Op het internet zijn ook andere ter zake deskundige mensen te vinden, maar mediators en advocaten in het familierecht maken hier hun werk van. Men zou dus moeten verwachten dat deze mensen in elk geval weten waarover men spreekt. Estate planners kunnen u ook ter dienste staan. Let u bij allen op het kostenplaatje.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Heel erg bedankt voor uw uitleg en moeite!!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag