Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben bijna drie jaar in dienst bij mijn werkgever en zij claimen nu dat op 15 juni mijn derde tijdelijke contract verloopt en zij mij niks meer kunnen bieden. Ik heb echter slechts een keer een contract getekend en dit was in september 2015. Dit was een overeenkomst voor bepaalde tijd, geantedateerd op 15 juni 2015 en aflopend op 15 juni 2016. Ik moest dit toen tekenen om te kunnen blijven werken volgens mijn manager. Nu ben ik er echter achter gekomen dat dit helemaal niet mag en dat ik, doordat er voor die tijd nooit een contract (voor bepaalde tijd) is geweest ik in de praktijk recht heb op een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Klopt dit? En is het juist dat deze dan gebaseerd zou moeten worden op het aantal uren wat ik in het afgelopen jaar heb gewerkt? Ik heb dit nu bij mijn werkgever neergelegd, maar zij rekken de boel en roosteren me te weinig in. Wat kan ik nu het beste doen?

Het laatste contract is aangegaan na 1 juli 2015, zodat voor dit contract de nieuwe ketenregeling geldt. In de nieuwe ketenregeling wordt de keten pas doorbroken bij een tussenpoos van langer dan 6 maanden. In door jou gegeven casus is er geen sprake van een tussenpoos zodat de keten niet is doorbroken. Bovendien is de totale termijn van 2 jaar overschreden. Het laatste contract wordt daarom automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.

Klopt het dat je in drie jaar tijd twee keer een contract heb mogen tekenen?

Ik hoor graag van je.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw reactie. Ik heb dus nog niet eerder een contract getekend. Het bedrijf waar ik voor werk is van oorsprong Engels en is in de zomer van 2013 gestart in Nederland. Ik heb toen wel een formulier in moeten vullen met al mijn gegevens en heb vanaf het begin altijd netjes mijn salaris en loonstrook gehad. Zij wisten blijkbaar niet hoe het Nederlandse arbeidsrecht werkte, dus hebben ze geen contract met mij afgesloten. Pas in de zomer van 2015 (toen de Nederlandse tak van ons hoofdkantoor helemaal geïnstalleerd was in Nederland) zijn zij een inventarisatie gaan maken en kwamen ze er achter dat er geen arbeidsovereenkomsten waren en hebben zij mij een contract laten tekenen voor bepaalde tijd voor de duur van een jaar.


Allereerst bedankt voor uw reactie en extra toelichting.

Een mondelinge arbeidsovereenkomst is net zo rechtsgeldig als een arbeidscontract. Een mondelinge arbeidsovereenkomst kan echter problemen opleveren, omdat niet altijd duidelijk is wat de partijen precies overeengekomen zijn. U heeft bovendien uw salaris en loonstroken ontvangen waaruit de inhoud van de overeenkomst naar bovenkomt.

Uw laatste contract (verlenging) is aangegaan in september 2015. Aangezien dit contract op 15 juni 2016 beëindigd en niet meer verlengd wordt heeft u recht op een vaste- dienstverband. Het contract is aangegaan na1 juli 2015. Dat wil zeggen dat er sprake is van een verlenging na het in werking getreden WWZ. De werkgever nadert hiermee het overgangsrecht en daarom de termijn van 24 maanden.

Ik hoop dat deze informatie u wat meer duidelijkheid biedt over uw situatie. Mocht u vragen hebben dan hoor ik deze graag.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag