Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Ik ben al enige tijd slachtoffer van huiselijk geweld en een paar weken geleden is het zo uit de hand gelopen dat ik 112 gebeld heb en de de dag daarna gelijk aangifte heb gedaan.

Vandaag krijg ik echter te horen, dat de aangifte niet in behandeling wordt genomen, omdat er onvoldoende bewijs is om een onderzoek te starten. Wat wordt er nu met deze aangifte gedaan? Wordt dit wel gearchiveerd en kan ik dit eventueel wel gebruiken om te laten zien aan andere instanties, zelfs als de politie zegt dat ze hier niks mee kunnen doen?

U doet er verstandig aan om aan te geven dat u wel aangifte wil doen en dat de politie ook verplicht is om een aangifte op te nemen. En anders doet u aangifte op schriftelijke wijze met een kopie ervan naar de officier van justitie. Geeft u de politie een reactietermijn. Indien de termijn is verstreken en u hebt nog geen bevestiging ontvangen, dan dient u een klacht in bij de politie (vraagt u om een klachtformulier en de regeling).

Wat u wel kunt doen is als het hierboven gesuggereerde niet lukt of u hebt er geen zin in, is vragen of de politie een "mutatie" opmaakt.

Verder adviseer ik u om een advocaat in te schakelen die eventuele rechtsmaatregelen kan treffen tegen de geweldpleger.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Er is een aangifte gedaan en hiervan heb ik ook een schriftelijke bevestiging ontvangen. De uitdraai van de aangifte heb ik ook netjes van hun ontvangen.

Vandaag lieten ze mij echter weten, dat ze onvoldoende aanknopingspunten hebben om de dader hiervoor te vervolgen.

Kan ik de uitdraai van de aangifte nog voor andere instanties gebruiken om ze te laten zien, dat er wel degelijk wat speelt?


Als u meent dat er wel sprake is van bewijs dan kunt u middels een zogenaamde artikel 12 procedure mogelijk alsnog vervolging afdwingen. U kunt het beste een advocaat raadplegen. De aangifte kunt u wel in een civiele procedure inbrengen maar het levert geen "dwingend" bewijs op. Hooguit een aanwijzing.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag