Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Huren en ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Ik woon inmiddels al 5 jaar samen met mijn ex. Aangezien scheiden geen urgentie is. Mijn ex wil in ons koophuis blijven wonen. Hij wil beslist niet verkopen. Maar het koophuis staat op ons beider naam. Als ik ga huren wil ik geen verantwoordelijkheid meer voor het koophuis of de hypotheek hebben kan dit? En hoe zit het met de belasting als je van een koophuis naar een huurhuis gaat wat komt er allemaal bij kijken? Als ik ga huren kan ik me dan ook helemaal uitschrijven van woning en hypotheek?

De gezamenlijke woning en hypotheek kan alleen via de notaris van naam worden gewijzigd. Hiervoor is nodig dat uw ex de hypotheek overneemt en u uitkoopt voor de helft van de overwaarde.

Wat is hiervoor nodig?
Eerst dient u de woning te laten taxeren via een makelaar, tegen de vrije verkoopwaarde (de marktwaarde). Op basis daarvan kan eenvoudig de overwaarde worden berekend. De helft daarvan komt u dan toe en wordt uitgekeerd als de woning van naam wijzigt. U krijgt dan ook een verklaring ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid van de bank.

En als dat niet lukt?
Als uw ex niet de woning kan financieren, dan blijft de woning met hypotheek gezamenlijk. Los daarvan kunt u altijd zelf een woning huren. Fiscaal gezien gaat dan wel uw deel van de woning van Box 1 naar Box 3. Dit houdt in dat de helft van de teruggave van de hypotheekrente vervalt. Dit laatste houdt in dat uw ex dan hogere maandlasten heeft als u vertrekt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Klopt het dan dat wanneer mijn ex de woning niet kan financieren ik ook verantwoordelijk blijf voor de betaling van de hypotheek? Want dat zou betekenen dat ik en huur (wanneer ik een huurwoning heb) en hypotheek moet gaan betalen dit zal mij financieel niet lukken. Of wanneer hij in gebreke blijft met betaling van de hypotheek ben ik dan verantwoordelijk?


Inderdaad blijft u mede verantwoordelijk voor de hypotheek. Maar met u aanstaande ex kunt u wel onderling afspreken dat u niet hoeft mee te betalen. Dit kan best redelijk zijn gelet op het feit dat u geen gebruiksgenot heeft van de woning.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag