Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hoi, Wij willen in de lengte van de tuin een overkapping maken vanaf ons huis. Hij grenst aan onze eigen schutting die niet op de erfgrens staat, maar een stukje er vanaf. In totaal zal deze 25 m2 worden. Er staat ook een garage op het achterperceel van 15 m2. De tuin is 10br*9lng. Volgens de omgeveningscheck mag dit, volgens gemeente (den haag-ypenburg) niet, is in strijd met bestemmingsplan. Ik weet het niet meer.

De volgende eisen gelden:
- de overkapping mag, zonder vergunning, 30 m2 groot zijn;
- mits de schuur die er al staat (15 m2) met vergunning is gerealiseerd; en
- het bouwwerk mag er niet toe leiden dat het erf achter en aan de zijkanten van de woning met meer dan 50% bebouwd is.

Als aan deze eisen wordt voldaan, mag de overkapping volgens de wet worden gebouwd en is niet relevant dat het bestemmingsplan het bouwwerk niet toelaat. Het bestemmingsplan wordt door de vergunningsvrije regels van het Besluit omgevingsrecht als het ware 'overruled'.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De overkapping word zoals gezegd ong. 25m2.
De garage/schuur is tijdens de bouw gerealiseerd in 1999.
De totale opp achtertuin is 90m2, de zijkant is 7m2.

Wat is dan rekensom ?
97m2 opp. tot opp. garage overkapping 40m2.

Dan voldoe ik toch aan alle eisen ?
en ben ik vrij om te bouwen ?? Vind het nogal eng om te beginnen en dat daarna de gemeente even komt zeggen dat het weg moet.


Ja, dat risico loopt u. Zoals u het nu zegt bent u vrij om te bouwen. Het kan zijn dat het bestemmingsplan daarvoor geen ruimite biedt, maar het Besluit omgevingsrecht zet het bestemmingsplan in zoverre opzij.

Voorstelbaar is nog dat u alsnog de discussie met de gemeente aangaat over het vergunningsvrij bouwen. Als het nodig is kan ik namens u die correspondentie met de gemeente voeren.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het bestemmingsplan zegt dat ik 3 mtr vanaf het hoofdgebouw mag bouwen over de gehele breedte van de woning. Nu komt het; De woning is 9 mtr breed en x 3 mtr kom ik dan op 27m2. Dan is mijn overkapping (alleen een dak op palen) minder dan wat ik mag van het bestemmingsplan. Ben ik zekerder als ik gewoon een vergunning aanvraag ? of loop ik dan het risico dat het helemaal verworpen word ? Wat zijn de opties ? Gewoon ons idee doorzetten en bouwen of een vergunning aanvragen ?


Het bestemmingsplan doet niet terzake bij vergunningsvrij bouwen. Ik adviseer u om, met ondersteuning van een jurist, alsnog van de gemeente de bevestiging te krijgen dat het Besluit omgevingsrecht de realoisering van de overkapping toelaat. Ik help u graag om de gemeente alsnog te overtuigen.

Als u een aanvraag gaat indienen hebt u grote kans dat die wordt afgewezen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag