Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hoi,
Ik ben zwanger en werk op een kliniek voor dieren.
Nu komt het voor dat er röntgenfoto's gemaakt moeten worden.
Mijn baas zegt dat zowel het ongeboren kind als ik nauwelijks gevaar lopen mits de loodschorten handschoenen en schildklier beschermer op de juiste manier gedragen worden.
Echter wil ik het risico helemaal niet lopen en heb dus gezegd geen röntgenfoto's te willen maken mijn baas noemt dit werk weigering in hoever kunnen ze mij verplichten röntgenfoto's te maken?

De werkgever is verplicht na de annkondiging van een zwangerschap, voorlichting te geven over de arbeidsomstandigheden risico's en maatregelen (Inventarisatie en evaluatie van risico's) en het moet duidelijk zijn waar een zwangere werkneemster terecht kunt met vragen. Bijvoorbeeld bij de bedrijfsarts of arboarts/arbodienst.

De werkgever heeft een wettelijke plicht (zorgplicht) namens de zwangere werkneemster; de risico's wegnemen binnen de eigen functie en de eigen werkplek, aanpassing van het werk/aanpassing werk- of rusttijden, ander werk en het tijdelijk vrijstellen van het verrichten van arbeid.

U kunt dus voor de zekerheid schriftelijk advies vragen aan uw verloskundige en of de arbodients erbij betrekken (indien er geen interne bedrijfsarts aanwezig is) waarbij u en uw werkgever tot een oplossing kunnen komen.

Ik hoop dat dit informatie als richtlijn kan dienen, indien uw juridisch gezien niet uitkomt kunt u gerust contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag