Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hoe mag ik verwachten dat hondeigenaren voor veiligheid zorgen ?

Het volgende is het geval; mijn ouders hebben al enige jaren een recreatiewoning op een locatie welke altijd beschaafd was. (In de zin van;
nette huisjes eigenaren, uiterlijke kenmerken percelen, slechts door elke eigenaar in bezit voor recreatie etc.)
Nu is het sinds enige tijd zo dat de gemeente niet handhaaft op permanente bewoning en het wonen gedoogd.
Hoe zeer je ook ieder een woonplek gunt, maakt dat er een mix van "allerlei soorten manieren van recreƫren en wonen" ontstaat en
heeft dit nu gebracht dat drie omliggende woningen worden bewoond waarbij een naastgelegen woning de bewoner eigenaar is van drie honden waarvan twee van een agressieve soort. Te noemen, een Napolitaanse Mastiff en een Pittbull-soort. (De derde hond een Bouvier, op leeftijd.)
Nu zijn wij altijd begripvol, in harmonie met een ieder, oplossingsgericht reageren als een situatie daarom vraagt, echter is mijn hoofdvraag;
kunt u ons laten weten of er verplichtingen zijn waar eigenaren van dit soort honden zich voor in dienen te zetten om het veilig te laten blijven voor de omgeving ? Zo ook vernemen wij graag of deze rassen toegestaan zijn in Nederland en zo ja, bestaat er muilkorfplicht ?
Wij vragen dit niet met de intentie om vervolgens de eigenaren dan daarop te wijzen, echter willen wij graag op de hoogte zijn omdat wij ons afvragen of je als burger (indien/mits honden voor een onvoorspelbaar gevoel van onveiligheid zouden zorgen) het gepast zou zijn om bijvoorbeeld te vragen of eigenaren de honden op eigen erf willen laten indien ze niet aangelijnd zijn.
Mijn ouders hebben al het nodige achter de rug, los daarvan werden mijn moeder en mijn oma (in de periode dat mijn oma nog leefde) eens aangevallen door twee Pittbulls tegelijk, de recreatiewoning ooit aangeschaft voor ontspanning, hoop ik zodoende als dochter dat mijn ouders zolang als hun dat nog gegund is zich daar veilig genoeg kunnen blijven voelen. (Voor mijzelf eveneens, gezien ik daar het buitenwerk doe om mijn ouders te ontzien.)

Wij vragen ons dus eigenlijk gewoon af, of je als burger gewoon maar het geluk moet hebben als je onroerend goed koopt, dat je zulke dieren niet naast je krijgt of dat (indien het te gevaarlijk zou worden) je in je recht staat, de hondeneigenaren te vragen om (voor)zorgmaatregelen te nemen.
Waarbij buiten kijf staat dat wij zelf enorm van dieren houden. Ook met een ieder en (recreatie)buur zelf in harmonie trachten te blijven.
Zodoende deze combinatie-vraag aan u. Slechts voor het beeld voor ons hoe dat in Nederland wel of niet bij wet is vastgelegd.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag