Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hoe is een normale verdeling kind na scheiding en wat als de rechter er aan te pas komt?

Met mijn ex zit ik in een mediation traject. We hebben 1 zoon en zijn het niet eens over de verdeling. Het lijkt erop dat we er met mediation ook niet uitkomen. Ik wil graag 2 dagen doordeweeks met 2 nachten en de weekend om en om. Mijn ex staat toe 1 dag en nacht. en het weekend van zaterdagmorgen tot zondagavond in mijn weekend. En in haar weekend vrijdagmiddag tot zaterdagochtend. Ik had voorgesteld om in mijn weekend vanaf vrijdagmiddag tot zondagavond te doen, maar dat vindt ze te lang. In haar scenario heb ik mijn zoon nu nooit een hele dag. Dus van ochtend tot ochtend. Naar mijn idee doet dat tekort aan mijn opvoedende taak en word ik een soort oppas. We werken allebei 24 uur en zijn dus 2 dagen thuis met onze zoon vanaf de geboorte. Dit hebben we bewust zo gedaan. We komen nu niet verder en de mediator heeft ook aangegeven dat rechters nog steeds traditioneel zijn en meer op hand van de moeder. Ik ben daarom angstig om het zover te laten komen, maar aan de andere kant kan ik ook niet akkoord gaan met haar voorstel. Mijn vraag is dus of jullie meer ervaring hebben met dit soort zaken en wat een 'gebruikelijk' verdeling is? Naar mijn idee vraag ik niet het onmogelijke dus sta ik wel sterk. Zeker omdat ik altijd al 2 dagen thuis ben geweest. Maar ik ben geen rechter natuurlijk.
Alvast dank voor de tijd en moeite.

Dit moet voor jullie beiden een moeilijke tijd zijn waarin veel op je af komt en veel onzekerheid is. Een scheidingsproces gaat zeker niet over rozen. Een zorg- en contactregeling kan heel veel verschillende vormen hebben. Wat goed is voor het kind hangt veelal af van de leeftijd (waar in je stuk niets over in staat) en wat het kind gewend was voor de scheiding. Je geeft aan dat je graag meer voor jullie zoon wil zorgen en dat je het gevoel hebt anders niet je taak als opvoeder goed kan uitvoeren. Waar ben je bang voor om te missen? Leg haar dat uit. En waar is zij bang voor? Hoe komt het dat ze niet meegaat in je voorstel?
Vaak gaan conflicten als dit over heel andere dingen dan aan de oppervlakte lijkt. Het delen van de zorg voor jullie zoon is een enorme verandering voor jullie alle drie. Dat betekent ook loslaten en vertrouwen hebben in de ander op een moment dat het vertrouwen misschien door de scheiding beschadigd is. Ik realiseer mij dat dit geen direct antwoord is op je vraag.

Beoordeel dit antwoord:

De echte vraag is: in hoeverre willen jullie het op de rechter af laten komen om keuzes te maken voor jullie kind?

Misschien is er een andere oplossing mogelijk of afspraken over hoe de zorg in de loop van de tijd met het kind mee kan groeien en hoe jullie samen de opvoeding van jullie zoon willen inrichten. Een eenduidige gebruikelijke verdeling bestaat niet. Heel veel sterkte in dit proces. Ik hoop dat jullie er samen uitkomen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag