Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Het volgende is aan de hand:
Onze zoon heeft zijn auto te koop staan, zonder bordje te koop er op maar via marktplaats, en we hebben nu al twee keer de politie aan de deur gehad met de melding dat hij van de openbare weg af moet. De auto is verzekerd en er wordt wegenbelasting betaald. De APK is wel verlopen maar hij rijdt er niet mee. Staat al namelijk een paar maanden op dezelfde plaats.
Mag de politie eisen, onder dwang van een bekeuring, dat de wagen van de openbare weg af gaat?
Graag hoor ik van u wat het antwoord/advies is.

Een voertuig dat niet APK-gekeurd is mag niet op de openbare weg staan, ook niet als je er niet mee rijdt. Daarnaast moet de auto óók gewoon gekeurd worden als er niet mee gereden wordt, tenzij je formeel een schorsing van de APK aanvraagt en krijgt. Op dat moment hoef je trouwens ook geen verzekering meer te hebben of belasting te betalen voor dat voertuig.

Dus ja: de politie kan dat eisen en het is een stukje geluk dat er niet al een boete uitschreven is.

Van de site van de RDW:
"Het voertuig mag tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum op de openbare weg stilstaan, zonder dat de RDW een registercontrole uitvoert. Na deze periode moet het voertuig APK-goedgekeurd zijn of moet de geldigheid van het kenteken geschorst zijn. In het laatste geval mag het voertuig niet op de openbare weg staan."

https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Uitstel-van-APK-plicht.aspx

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag