Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Het gaat om het volgende, ik loop achter met mijn hypotheek en heb bij een Notaris getekend dat de bank mijn huis mag verkopen. Nu is er een voorlopig koopcontract getekend voor de verkoop van mijn huis. Nu heb ik het geld van achterstand bij elkaar, als ik dit betaal dan kan mijn huis toch niet verkocht worden. Eerst willen ze alleen de achterstand en nu willen ze ook dat ik mijn privé rekening bij hun bank aan vul en ik moet kunnen aantonen dat ik 10% van de verkoopsom heb om de eventuele kosten kunnen worden voldaan naast de eventuele courtage/intrekking kosten. Zelf denk ik dat als ik geen hypotheek achterstand heb dat ze het huis niet mogen verkopen.

Kunt u mij vertellen wat mijn rechten en hun plichten zijn.

De bank dient zich tot het uiterste in te spannen om uw huis niet te veilen. Nu u echter hebt getekend bij de notaris dat uw huis verkocht mag worden maakt het uw positie niet zo sterk. De bank mag aanvullende eisen stellen t.a.v. de aanvulling en de 10% regeling, zodat zij toch de zekerheid verkrijgt dat u zich zult houden aan uw hypotheekbetaling. Ik raad u aan in gesprek te gaan met uw bank als u kunt voldoen aan die eisen. Voor verdere hulp kunt u direct en kosteloos contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Ik weet niet wat u precies getekend heeft, maar ik vermoed dat het een machtiging tot onderhandse verkoop is geweest. Daarmee heeft u enerzijds op dat moment uw positie versterkt doordat u geen openbare verkoop (met dito lage opbrengst) hoeft te doorstaan, anderzijds is - naar ik begrepen heb - nu wel een voorlopige koopovereenkomst getekend, die niet zomaar ontbonden kan worden. Een executiegeschil, wat zou kunnen in geval van een veiling (als u de achterstand heeft ingelopen), is hier niet aan de orde aangezien er geen sprake is van een executie. Overigens was ook bij een executiegeschil het uitgangspunt geweest dat na een zekere periode de hypotheeksom geheel opeisbaar was gesteld, de clementie van de bank is in zo'n geval de uitzondering en niet de hoofdregel, hoewel in geval van een aangezuiverde achterstand de rechter soms (zeker in deze conjuncturele tijden) geneigd zal zijn, zeker als er een restschuld zou ontstaan, de hypotheekgever (dus u, de bank is verwarrend genoeg de hypotheeknemer, maar dat is een te lang verhaal) in het gelijk zal stellen als zijn belangen duidelijk zwaarder wegen dan die van de hypotheeknemer.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag