Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Het bedrijf waar ik werkzaam ben gaat failliet en wil een doorstart maken. Naar mijn mening wordt dit gedaan om van alle contracten van onbepaalde tijd af te komen (18 jaar werkzaam bij dit bedrijf). Bij een nieuw dienstverband krijg ik een contract van 1 jaar.

Mag ik bij een doorstart dit contract van 1 jaar weigeren of komt hierdoor mijn eventuele ww in het gevaar?
Wat kan ik verder doen om aan te geven dat de werkgever dit doet om van de vaste contracte af te komen?

Als het bedrijf een doorstart maakt dan is de kans groot dat ook al krijgt u een jaarcontract aangeboden dat na afloop van het jaarcontract zij toch niet van u afkunnen omdat dit toch wordt beschouwd als een doorlopende contract. Daarom zou ik als ik u was wel vragen om een contract voor onbepaalde tijd maar als ze dat niet geven het contract tekenen. U loopt namelijk ook nog een grote kans dat als u niet tekent dat u geen ww krijgt of een korting op de ww uitkering.

Beoordeel dit antwoord:



Schakelt u vooral tijdig een arbeidsrechtjurist in die u inhoudelijk juridisch kan adviseren indien nodig.

Na het failliet en een doorstart is wellicht toch sprake van 'overgang van ondernemening', waardoor uw rechten en plichten mee over gaan naar de nieuwe werkgever.

Er is al behoorlijk wat jurisprudentie over. Probeert u alvast wat te lezen op het internet. Als u niets kunt vinden kan u vrijblijvend wat aanvullende informatie geven.

Ik hoop u alvast op weg te hebben geholpen.



Beoordeel dit antwoord:

Ik adviseer u dringend om het contract voor bepaalde tijd te aanvaarden.

Ik wijs U op het volgende:

De Hoge Raad is in het Boekenvoordeel-arrest van oordeel dat het doortellen van overeenkomsten voor bepaalde tijd gewoon doorgaat, ongeacht of de curator tussentijds heeft opgezegd. De oude en de nieuwe werkgever moeten worden beschouwd als elkaar opvolgende werkgevers in de zin van artikel 7:668a lid 2 BW.

Volgens de Hoge Raad is er sprake van opvolgende werkgeverschap indien (1) de nieuwe arbeidsovereenkomst wezenlijk dezelfde vaardigheden en verantwoordelijkheden eist als de vorige arbeidsovereenkomst en (2) tussen de nieuwe werkgever en de vorige werkgever bestaan zodanige banden dat het door de vorige werkgever op grond van zijn ervaringen met de werknemer verkregen inzicht in de hoedanigheden en geschiktheid van de werknemer in redelijkheid ook moet worden toegerekend aan de nieuwe werkgever.

Indien deze situatie op u van toepassing is, treedt u derhalve voor onbepaalde tijd in dienst bij uw werkgever, ondanks het feit dat u een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijde aanvaard.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag