Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Heb een broer met down syndroom, er is een andere broer curator, de rest van de broers en zussen mogen niets weten over de financiƫn, en beslist ook alles over zijn gezondheid en verzorging. Onze ouders hadden hem als curator aangesteld, met nog een toeziend curator, de laatste is jaren geleden afgeschaft door de wet.
Wij kunnen nergens terecht met dit probleem.
Hij woont in Nederland
Hoop dat U advies heeft

Allereerst: een curandus, ofwel: de onder curatele gestelde persoon, is handelingsonbekwaam vanaf het moment dat de ondercuratelestelling aanvangt. De curator mag en moet vanaf dat moment alle rechtshandelingen verrichten voor de curandus. De curator beslist dan ook over de financiƫn van de curandus, en ook zijn verzorging en behandeling. De curator is daarbij aan niemand informatieplichtig, behalve aan de kantonrechter, aan wie hij elke vijf jaar verslag van het verloop van de curatele uit moet brengen. Dat uw broer de curator deze handelingen verricht en daarbij weigert inzage te geven aan anderen is dus, voor zover ik kan beoordelen, geen vreemde gang van zaken. Was uw broer de curandus zelf handelingsbekwaam geweest, dan had u immers ook geen inzage in zijn stukken kunnen eisen. Nu uw andere broer de curator zijn belangen behartigd is hij daar jegens u ook niet toe verplicht.

Indien u echter vermoedt dat uw broer de curator zijn taak niet goed volbrengt, kunt u de kantonrechter verzoeken de curator te ontslaan. De kantonrechter zal dan onderzoeken of de curator zijn taak naar behoren vervult en hem zo nodig ontslaan en een nieuwe curator aanwijzen. U kunt daarbij zelf uw voorkeur aangeven voor de nieuwe curator. Ook kan de kantonrechter twee curators aanstellen, zodat zij gezamenlijk kunnen overleggen.

Bij de kantonrechter hoeft u niet te worden vertegenwoordigd door een advocaat. U kunt zelf een verzoek indienen bij de rechter van de woonplaats van uw broer de curandus.
Formulieren daarvoor kunt u vinden op de website rechtspraak.nl, waar u moet navigeren naar Naar de rechter, Kantonrechter, (links) Formulieren, waarna u terecht komt op een pagina met verschillende formulieren en links waar u meer informatie op kunt vragen zodat u alles nog eens rustig door kunt lezen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag