Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,
Wij hebben in juli van dit jaar een boot gekocht bij een autohandelaar. Hij gaf aan dat alles perfect in orde was met de boot. Aangezien wij als koper een onderzoeksplicht hebben, zijn we met deze boot naar een externe gegaan om te laten keuren. De verkoper was daar al voordat wij aanwezig waren en waren de boot al aan het testen. 2 maanden later gaan we naar een dealer om de boot een winterbeurt te geven. Zij komen er achter dat achter het staartstuk afgebroken is. Uit nader onderzoek blijkt dat dit al was voordat wij de boot kochten. Dit is duidelijk op foto's te zien welke de dealer ons gestuurd heeft. De schade bedraagt nu 2000 euro. Kunnen we deze op de verkoper verhalen? We hebben al contact met hem opgenomen, maar hij geeft niet thuis.

Geachte heer, mevrouw,

Een mededelingsplicht staat in beginsel voor een onderzoeksplicht.
Daarenboven dient een zaak (boot) aan de overeenkomst te voldoen. Hiervan is geen sprake indien de zaak, mede gelet op de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gedaan, niet de eigenschappen bezit die u als de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. U mag verwachten dat de zaak de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet behoefde te betwijfelen, alsmede de eigenschappen die nodig zijn voor een bijzonder gebruik dat bij de overeenkomst is voorzien.

De crux zit hem in de bewijslast. U dient dit allemaal aan te tonen. Dus: blijkt uit mededelingen van de verkoper dat de desbetreffende mankementen niet aanwezig waren? Als u dit kunt, het liefst uiteraard schriftelijk, dan staat u sterk.

Deze bewijslast wordt opgedraaid gedurende 6 maanden na aflevering van de boot, indien er sprake is zogeheten consumentenkoop. Er is sprake van consumentenkoop: "bij de koop met betrekking tot een roerende zaak, elektriciteit daaronder begrepen, die wordt gesloten door een verkoper die handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, en een koper, natuurlijk persoon, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf. "

Als de verkoper dus handelde uit beroep of bedrijf (en dus niet als particulier), en u zit nog binnen de 6 maanden-termijn, dan wordt vermoed dat de zaak bij aflevering niet aan de overeenkomst heeft beantwoord. De verkoper moet nu het één en ander aantonen dus.
Mocht u aldus nog in de 6 maanden-termijn zitten, en er is sprake van consumentenkoop, dan zou ik maar snel eerst een aangetekende brief schrijven aan de verkoper waarin staat dat er bij de boot door u afwijkingen zijn geconstateerd bij de boot waardoor de boot niet de eigenschappen bezit die u op grond van de overeenkomst mocht verwachten, en dat u bijvoorbeeld schadevergoeding wenst.

Daarnaast zou u de 'externe' wellicht kunnen aanspreken. Als hij/zij enigszins een professional is, en er is een overeenkomst van opdracht, dan heeft hij/zij kennelijk de opdracht niet goed uitgevoerd.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag