Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hallo
Wij hebben een huis gekocht en na 5 weken zaten we met een lekkage. Een expert is geweest en agv een enorm verborgen gebrek in de badkamer komt het er in het kort op neer dat we de hele badkamer moeten vervangen op korte termijn. We hebben de oude bewoonster aansprakelijk gesteld omdat de badkamer ondeugdelijk gebouwd is en de voegen al jaren gescheurd. Zij geeft geen thuis en voelt zich niet aansprakelijk. wat moeten we nu doen?

Beste vraagsteller,
er moet sprake zijn van een verborgen gebrek die niet op gemakkelijke wijze door onderzoek voorafgaande de koop aan het licht had kunnen komen. U moet dus oppassen met uitspraken als "de voegen waren jaren gescheurd", want dat heeft u mogelijk kunnen zien en dat kan aanleiding zijn voor nader onderzoek.
Als de verkoopster niet reageert op uw brief is het verstandig de brief te laten schrijven door een jurist: dat maakt meestal meer indruk. Ik kan u helpen met het schrijven van deze brief, zie daarvoor de direct contact knop.

Beoordeel dit antwoord:



Ik geef u eerst algemene informatie zodat u zelf al een idee krijgt van uw rechten.

Verborgen gebreken zijn gebreken die pas na de levering aan het licht komen. Bepalend is dan eerst wat in de koopovereenkomst tussen koper en verkoper werd overeengekomen.
Als er een garantiebepaling in de overeenkomst is opgenomen, is de verkoper aansprakelijk voor alle verborgen gebreken, mits daarvan gezegd kan worden dat deze het normale gebruik als woonhuis in de weg staan.
Indien er geen garantiebepaling is opgenomen in de koopovereenkomst, geldt nog wel de conformiteitsgarantie van artikel 7:17 BW. Op grond daarvan moet de woning aan de overeenkomst beantwoorden: indien de zaak niet de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn beantwoordt hij niet aan de overeenkomst. Een koper mag verwachten dat de woning de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet hoefde te betwijfelen, alsmede de eigenschappen die nodig zijn voor een bijzonder gebruik dat bij de overeenkomst is voorzien.
Verder kan er een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst zijn opgenomen die de rechten van de koper beperkt. De verkoper van een woning is verplicht gebreken aan de woning te melden die het normaal gebruik van de woning in de weg staan, zodat de koper met de gebreken rekening kan houden bij het nemen van zijn koopbeslissing. Dit wordt de mededelingsverplichting van de verkoper genoemd.
Daartegenover staat de onderzoeksplicht van de koper. De koper is immers ook verplicht zich actief op de hoogte te stellen van de staat van de woning. Te denken valt bijvoorbeeld aan het inschakelen van een deskundige inzake het opstellen van een bouwkundig rapport. Daarom dient ook bepaald te worden of de koper heeft voldaan aan zijn onderzoeksplicht. Immers, indien de koper het verborgen gebrek had kunnen opmerken bij de bezichtiging van de woning, is er geen sprake meer van een verborgen gebrek.
Indien een verborgen gebrek aanwezig is (zie de eisen hierboven), kan de koper de verkoper op grond van artikel 7:17 BW aansprakelijk stellen voor de kosten die deze moet maken om de verborgen gebreken te verhelpen. De verkoper is voor deze kosten aansprakelijk indien vaststaat dat hij op de hoogte was of behoorde te zijn en de koper vervolgens niet heeft ingelicht over het bestaan hiervan.
Bovendien is de verkoper slechts aansprakelijk indien het verborgen gebrek een normaal gebruik van de woning in de weg staat.
Verder moet melding bij de wederpartij tijdig geschieden. In de rechtspraak gaat men uit van maximaal twee maanden na ontdekking.

Er spelen dus veel aspecten waarover u nog geen informatie heeft gegeven die bepalen of u in uw recht staat of niet. Overleg daarover is nodig.

U kunt voor hulp vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij via de link onder dit antwoord die u ziet als u hebt ingelogd.


Beoordeel dit antwoord:

Aanvullend op vorenstaande antwoorden: laat goed en duidelijk het probleem vastleggen. Dat kan bijvoorbeeld door e.e.a. door een deurwaarder te laten constateren. Als deze een proces-verbaal opmaakt heeft dat objectieve bewijskracht. Dat wil zeggen dat de lekkage dan niet meer ter discussie kan staan. Aanhechten van wat foto's aan zo'n PV kan praktisch zijn.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag