Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Hallo,

Mijn vriendin en ik hebben een ongeluk gehad op 04-01-2013 op de grens overgang van belgie naar nederland. Hierbij werden wij aangereden door een grote bus van achter. De bestuurder was duits en sprak geen engels of andere talen beweerde hij en wij spraken geen duits. De chauffeur wilden het schade formulier niet invullen omdat hij voor een baas reed en dus niet zijn auto was omdat wij last hadden van onze nek en rug en flink geschrokken waren hebben wij er niet aangedacht om de politie te bellen. Tevens ook omdat ze hier in Nederland zeggen niet meer voor zulke ongelukjes te komen. We hebben wel een naam en adres van hem gekregen en van een naam van zijn baas maar als we ze bellen zegt die geen engels te spreken en zegt ons terug te bellen met mensen die dat wel doen na een paar keer bellen en met iemand die wel van onze kant duits spreekt neemt hij gewoon niet meer op. Inmiddels zijn wij 3 maanden verder en de instantie zegt dat zijn verzekering zegt dat er geen schade is gemeld van hun.We hebben zijn gegevens en foto's van het ongeluk en wij hebben een 1400 euro schade en letsel schade en krijgen gewoon constant te horen dat hij niks gemeld heeft.
Is hier iets aan te de doen want hij wil gewoon niet mee werken met ons.

Geachte heer/mevrouw,

In eerste instantie is het van belang om te weten of het ongeval in Belgie of in Nederland heeft plaatsgevonden. Het rechtstelsel van het land is in beginsel dan bepalend hoe de geleden schade geregeld zal moeten worden.
Als er geen bewijs/getuigen zijn die duidelijkheid kan geven over het ongeval en wederpartij wenst niet te zeggen dan is dat een probleem om de aansprakelijkheid van de andere partij te bewijzen. De gemaakte fotos kunnen dan essentieel zijn om duidelijkheid hierover te krijgen.

In Nederland bestaat nog de mogelijkheid als er een ongeval is geweest met een motorvoertuig en deze is onbekend of onverzekerd om van het Waarborgfonds een vergoeding van de geleden schade te kunnen krijgen.

Mochten er nog vragen zijn dan verneem ik dat graag van u.

Met vriendelijke groet,

M. Visser

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het ongeluk is op de grensovergang gebeurt eigenlijk tenhoogte van de douane. We hebben foto's van zijn auto en van onze en zijn naam en adres en dat van zijn baas dus bewijs dat hij daadwerkelijk daar bij was en dat de auto van de persoon is met dat kenteken klopt ook want tijdens het eerste telefoontje bekende hij gebrekkig in het engels dat hij er wel van af wist. We zijn ook al bij de politie geweest maar die zeggen dat dit geen misdrijf was omdat hij wel degelijk zijn gegevens heeft achtergelaten maar nu wil hij niet meer mee werken en we hebben kunnen uitvinden bij wie hij verzekerd is en eenzelfde bedrijf zit hier ook in nederland die dit dus nu allemaal aan het regelen is maar krijgt alleen maar van het duitse bedrijf te horen dat de schade nog steeds niet gemeld is. Dit is toch eigenlijk ook een misdrijf want hij wil niet mee werken met ons en zijn verzekering doet er ook niet veel aan.


Geachte heer/mevrouw,

Ervan uitgaande dat het ongeval dan in Nederland heeft plaatsgevonden is het Nederlandse recht in jullie geval van toepassing. Zoals jullei zullen begrijpen is in beginsel Belgisch recht van toepassing als het ongeval op Belgisch grondgebied heeft plaatsgevonden.
De verzekeraar van het motorvoertuig kan door u geconfronteerd worden met het bewijs wat u heeft van het ongeval die door hun verzekerde is veroorzaakt. We zouden dan kunnen verwachten dat de verzekering, ook zonder medewerking van hun eigen verzekerde, de door jullie geleden schade in behandeling zal nemen.

Het niet meewerken van de bestuurder om de gevolgen van het ongeval te regelen zal civielrechterlijk opgelost moeten worden. Strafrechterlijk zal de politie dan ook niet veel gaan doen.

De buitenlandse verzekeraar kan ook een Nederlandse verzekeraar verzoeken om de door jullie schade te regelen. De schade aan de auto maar ook het letsel wat jullie beide hebben opgelopen zal dan in kaart gebracht moeten worden. Belangrijk is dat voor een vergoeding van letselschade een arts/therapeut hierover informatie kan verstrekken en die zal jullie dus met de problematiek gezien moeten hebben. Hopelijk zal de klachten en beperkingen dan ook snel opgelost maar zekerheid hebben we natuurlijk niet.

Bij letselschade zullen alle extra onkosten en hulp (betaald of onbetaald) die er door het ongeval nodig is geweest maar ook gemiste inkomsten door de aansprakelijke partij vergoed moeten worden.
Jullie hebben hiervoor ook recht op een letselschadespecialist die jullie belangen tegen de verzekeraar kan behartigen. In Nederland kan deze kosteloos werken omdat de gemaakte onkosten ook bij de aansprakelijke partij verhaald worden.

Hopende u met deze uitleg van dienst geweest te zijn.

Met vriendelijke groet,

M. Visser

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Zeker weten bedankt!


In aansluiting op het goede advies van mijn collega de heer Visser wil ik u wijzen op het volgende. Zeker als uw schade nu al 1400 euro is dan is het de moeite waard om te proberen deze schade te verhalen. Mijn ervaring in dit soort zaken leert overigens dat het wel lang duurt voordat de schade geregeld is maar het lukt meestal wel. Een buitenlandse tegenpartij kan in de meeste gevallen ook via de nederlandse vertegenwoordiger worden aangesproken. Ik adviseer u dus om juridische hulp in te schakelen. De kosten daarvan worden meestal verhaald of er wordt gewerkt op basis van no cure no pay dus u betaalt dan alleen als er ook schadevergoeding wordt betaald. U kunt daarvoor vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de juristen op deze site, bijv. via de link ' direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord

Beoordeel dit antwoord:

Beste vragensteller,

Op de eerste plaats wens ik u en uw vriendin een voorspoedig en algeheel herstel toe.

In aanvulling op de eerdere adviezen merk ik op dat de verzekeraar van uw tegenpartij de aansprakelijkheid niet kan afwijzen met als enig argument dat zijn verzekerde de schade niet heeft gemeld. Wanneer u, bijvoorbeeld door getuigenverklaringen (waaronder die van uw vriendin) en foto's kunt aantonen dat tegenpartij aansprakelijk is, dan zullen zij die aansprakelijkheid moeten erkennen.

Op de tweede plaats hoeft u zich niet te richten tot de Duitse verzekeraar. U kunt op grond van de WAM-richtlijnen contact opnemen met de Nederlandse vertegenwoordiger van deze maatschappij. Deze vertegenwoordiger moet de schade dan regelen.

Wanneer het ongeval in Nederland heeft plaatsgevonden en de tegenpartij aansprakelijkheid erkent, dan kan de schade ook naar Nederlands recht worden geregeld. Daarbij is het van belang dat u wordt bijgestaan door een ervaren letselschadeadvocaat. De advocaatkosten zijn onderdeel van de schade en moeten door de verzekeraar van tegenpartij vergoed worden. Dat is alleen anders als er geprocedeerd moet worden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ok bedankt hier ga ik dan mee verder met de Nederlandse maatschappij.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag