Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,

Mijn collega heeft een contract van 18 tot 32 uur en werkt al een jaar of 5/6 rond de 30 a 40 uur per week. Nu willen ze haar maar 18 uur laten werken per week. Mag dat zomaar nadat ze zoveel jaren veel meer heeft gewerkt? Ze heeft een vast contract en ze werkt als verkoopmedewerkster in de detailhandel.

Alvast bedankt!

Nee dat kan niet. Zie artikel 7:610b BW. Er bestaat het rechtsvermoeden dat de arbeidsomvang 30 a 40 uur per week is. Relevant is het aantal uur dat uw collega de laatste drie maanden heeft gewerkt. Uw collega kan uw werkgever hier eenvoudig op aanspreken. Voor overleg kunt u mij bereiken.

Groet

Beoordeel dit antwoord:

In aanvulling op het vorige: een en ander hangt ook af van de vraag of in de arbeidsovereenkomst een wijzigingsbeding is opgenomen en of de werkgever (conform art. 7:613 BW) een zwaarwichtig belang heeft bij de wijziging van de arbeidsomvang.

Vriendelijke groet

Beoordeel dit antwoord:

Ik ben het eens met de heer Van Viersen en niet met mevrouw da Graça.
Omdat uw collega nl. (veel) langer dan 3 maanden werkzaam is voor deze werkgever is sprake van een rechtsvermoeden van arbeidsomvang van het gemiddelde aantal uur van de laatste 3 maanden.
De werkgever kan een claim alleen weerleggen als hij kan aantonen dat het extra werk maar tijdelijk is (bijvoorbeeld vanwege een bepaald project of seizoensdrukte). dat lijkt me hier niet van toepassing.
En let op: Het kan zijn dat andere afspraken gelden over extra werken, vastgelegd in cao.

Het betreft wetsartikel 7:610b BW: Indien een arbeidsovereenkomst ten minste drie maanden heeft geduurd, wordt de bedongen arbeid in enige maand vermoed een omvang te hebben gelijk aan de gemiddelde omvang van de arbeid per maand in de drie voorafgaande maanden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag