Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hallo, ik zit met een brandende vraag.

Mijn partner en ik hebben op 1 februari jongstleden ons huis(appartement) verkocht.
Via onze makelaar hebben wij de datum 1 april als overdracht gepland, en ook het voorlopig koopovereenkomst getekend.

Maar deze meneer die ons huis gekocht heeft, was op het moment dat hij tekende nog gehuwd.
Hij is tevens bezig met zijn scheiding, maar dat zou snel gaan.
Deze man heeft het financieel alles op orde, maar kan geen hypotheek aanvragen aangezien hij nog getrouwd is.
Even voor de overdracht gaf hij te kennen dat hij het niet ging halen en vroeg ons of we konden verlengen/uitstellen met 2 maanden.
In deze tijd moet je blij zijn met elke koper, dus met frisse tegenzin zijn we maar akkoord gegaan.
Nieuwe datum voor overdracht is nu 31 mei 2013.

Inmiddels hebben wij ook een mooi rijtjeshuis gevonden waar wij toekomst in zien.
Na wat biedingen, een bouwkundigrapport en taxatie rapport hebben wij onze handtekening gezet onder het koopovereenkomst.
Wij zijn wel zo slim geweest om in dat contract te laten zetten dat wij er kosteloos vanaf kunnen zien indien wij ons huidige huis niet kunnen verkopen.

Inmiddels hebben wij contact met onze koper via whatsapp om elkaar zo nu en dan up2date te houden.
Afgelopen vrijdag gaf hij ons aan dat hij "eindelijk" zijn convenant getekend te hebben, en of wij hem eventueel weer een verlenging kunnen geven.
Wij (met name ik) gaven te kennen dat hij dit keer niet op een verlenging hoeft te rekenen, want hij heeft destijds het koopovereenkomst met zijn volle verstand getekend.

Dus nu komt mijn vraag:
- Staan wij in ons recht als wij onze overdracht datum aanhouden en hem geen verlenging geven?
- Hoe zit het met de eventuele schade (10%)?
- Hoe zit het met de eventuele kosten die wij hebben gemaakt voor in onze toekomstige woning?

1. Als er een voorlopig koopcontract hebt getekend en een datum heeft afgesproken voor overdracht dan hoeft u die datum niet te verlengen. Ik ga er dan wel van uit dat er in het voorlopig koopcontract niet opgenomen is dat de verkoper kan verlengen of dat er nog struikelblokken zijn zoals een financieringsbeding of iets dergelijks. In dat laatste geval is de koop nog steeds niet definitief
2. Als u een boetebeding heeft van 10 % dan staat er meestal bij dat u de koper nog in gebreke moet stellen en 8 dagen de tijd moet geven om alsnog aan de overdracht mee te werken. Is de overdracht op 31 mei niet gepland stuur dan direct een aangetekende brief en wijs de koper op de 8 dagen termijn en op de boete. Als u de druk nu al wilt verhogen kunt u nu al aangeven dat u te zijner tijd een beroep gaat doen op die boetebepaling
3. U heeft recht op vergoeding van de gemaakte kosten maar in de praktijk wordt dat verrekend met de boete als er een boete beding is.
Als u juridische hulp wilt inschakelen kunt u daarvoor vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de juristen op deze site, bijv. via de link ' direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag