Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,

ik weet niet waar mijn vraag ondervalt. Het betreft namelijk de privicy en werk en inkomen. Ik werk op een sportcentrum in een middelgrote stad. Hier hangen beveiligingscamera's in het centrum ivm de beveiliging. Nu is er sinds vandaag een een camera komen te hangen in de sportzaal. Wij als personeel zijn de gehele dag in deze zaal aanwezig voor ons werk en worden nu dus 24/7 gecontroleerd. De camera is ook via de iphone te zien waardoor er op elk moment van de dag gekeken kan worden wat wij doen. Tevens is dit een inbreuk voor onze leden. volgend mij mag je niet eens beelden opnemen of bekijken op zo'n manier. wie kan mij hier meer informatie over geven? ik vind het persoonlijk helemaal niet kunnen. Niet voor ons als personeel en ook niet voor de leden.

Alvast bedankt voor jullie reacties!!

Beste vraagsteller,

Allereerst moet duidelijk zijn wat de reden is van het cameratoezicht, tenzij de werkgever die (nog) niet kan geven. Dat is het geval bij ernstige verdenkingen van fraude of diefstal. Er kunnen bedrijfsbelangen zijn die rechtvaardigen dat de privacy van werknemers (en klanten) van ondergeschikt belang worden geacht.

Weet u wat de reden is van het cameratoezicht? Als er een OR ingesteld is dan had de ondernemingsraad daar eerst instemming op moeten verlenen.

Als u meer en concretere informatie heeft, kunt een vervolgvraag stellen. Of u kunt direct met een jurist in contact treden om u -tegen een redelijk tarief- bij te staan of uw kwestie verder te onderzoeken.



Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hallo mevrouw Polderman,

Er is geen directe aanleiding. Er is in de zaal nog nooit wat gestolen of vermist. Dit is wel eens gebeurd in de kleedkamers maar hier hangt in de gang dan ook een camera wat compleet logisch is. Er ia eigenlijk continu
Begeleiding in de zaal dus onder het mom van de veiligheid kan het ook niet.

De enige reden die wij als personeel kunnen bedenken is dat ze ons in de gaten willen houden onder werktijd.
Dit ia geen fijn gevoel, niet dat we er met de pet naar gooien of iets dergelijks maar om de hele dag op je vingers gekeken te worden en er op aan geaproken worden als je aan je "aan je kont krapt" ia ook niet alles.

Een ondernemingsraad is er bij ons niet, ons centrum heeft twee eigenaren, een manager en ik gok ongeveer 15 personeelsleden (waarvan sommigen maar een uur werken). Er wordt dus eigenlijk niks met ons besproken of overlegd. Hierdoor hebben we nooit zeggenschap. En wanneer we onze mond los trekken krijgen we te horen dat we blij moeten zijn met werk en dat we niet moeten zeuren......


Beste,

U heeft absoluut een goede zaak om verder uit te zoeken.

Het maken van videobeelden van werknemers valt onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens. U kunt het beste op internet wat artikelen lezen over cameratoezicht op het werk, om u goed in te lezen.

Ik begrijp dat u een werkgever heeft die niet openstaat voor jullie kritiek en argumenten. Misschien kan iemand namens het personeel een brief schrijven aan de werkgever om per direct het cameratoezicht te staken, onderbouwd met argumenten die wet u biedt.

Ik hoop u alvast op weg te hebben geholpen. Als u juridische bijstand nodig heeft kunt u een jurist benaderen om namens jullie op te treden.



Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag