Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hallo,

Ik moet een profilering doen maar kan nergens iets vinden dus na contact op hebben genomen met het juridische loket ben ik naar u doorverwezen.

Mijn vraag luid:
'Is het juridische mogelijk om als gemeente een contract aan te gaan met jongeren voor een woning. In het contract staat dat zei diverse maatschappelijke klusjes doen voor de buurt bijv. dat zei de straat schoon houden, ouderen helpen en/of taal les geven in de buurt. In ruil voor die klusjes krijgen zei een woning van de gemeente.

Er zijn die groepen die ermee te maken hebben namelijk; de gemeente, de woningcorporatie en de huurder. Mijn vraag is dat het juridische mag dat de gemeente dat vraagt aan de huurders?

En als het via de gemeente niet juridische mogelijk is mag de woningcorporatie het wel opleggen aan de huurders?

Graag even de wetten vermelden waaruit dat wel/niet mag.

Alvast bedankt.

Groeten,

Beste vraagsteller,
in het algemeen geldt:
tegenover elke prestatie in een contract staat vaak ook een tegenprestatie ; meestal in geld, maar dat is niet verplicht. Er kunnen ook andere verplichtingen worden opgelegd.
Belangrijkste is dat partijen het eens zijn over de rechten en plichten, de wet niet wordt overtreden, en welk label er aan het contract hangt.
Er is wat dat betreft veel mogelijk en daarom is het bijna onmogelijk
om specifieke wetten te noemen. Hoe wordt het contract genoemd?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Monique,

Ik heb contact gehad met een gemeent en die vertelde mij dat het juridisch niet mogelijk was. Dat doordat allen 1 specifieke wijk in de stad kreeg dan 100 euro korting als die iets in de wijk deed. Het was onredelijk tegenover de rest van de stad.

Het contract heeft nog geen specifieke naam. We zijn nog aan het uitzoeken of dat het wel mogelijk is.


Okee dan stelt de gemeente zich op het standpunt vanuit de algemene beginselen behoorlijk bestuur , evenredige bevoordeling. Normale contractspartijen zijn aan dergelijke regels niet gebonden.
Toch heb ik het gevoel dat de gemeente geen zin heeft om het juridisch uit te zoeken , m.i zou het toch mogelijk moeten kunnen zijn.
Kunt u het niet via de Raad of beinvloeding van raadsleden iets voor elkaar krijgen?
Een contract afdwingen is normaal gesproken al erg moeilijk, laat staan bij een onwillig bestuursorgaan!

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Volgens mij heeft u mij niet begrepen. Ik ben stagiare bij de gemeente en moet voor school een profilering doen. Voor mijn profilering heb ik bovenstaande vraag gekregen. Dus ik als student moet het uitzoeken.


Reactie van de vraagsteller

en hierbij vraag ik u om hulp? Misschien kunt u mij een site of dergelijke vinden waar ik meer over dit onderwerp kan vinden en/of een naam waaronder ik moet zoeken?


Ja, dat vertelt u er nu bij: als een gemeente optreedt als privaatrechtelijke partij geldt soms alleen het privaatrecht, en soms de tweewegenleer. Het is juridisch complex.
Maar ik denk dat u er wel uitkomt; een specifieke site zou ik zo 123 niet weten, succes!

Beoordeel dit antwoord:

Een eerste antwoord: het beschikbaar stellen van woonruimte, waar een tegenprestatie voor moet worden geleverd is waarschijnlijk een huurovereenkomst. Een bekende uitzondering zijn anti-kraakovereenkomsten. Er mag dan wel een lage geburiksvergoeding zijn om wat kosten af te dekken, maar niet meer. Zodra het een vergoeding is als tegenprestatie voor het woongenot is het al heel snel toch een huurovereenkomst voor woonruimte op grond van dwingend recht (artikelen 232 e.v. boek 7 burgerlijk wetboek).
Als de gemeente geen commercieel doel heeft, maar slechts een sociaal doel, zal de overeenkomst moeten passen binnen dezelfde grenzen als de genoemde anti-kraakovereenkomst. Het bestuursrecht kan dit denk ik niet doorkruisen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het is volgens mij niet hetzelfde als een anti-overeenkomst omdat de huurders van de woning ook gewoon huur etc. betalen. Het is puur omdat de vorige keer hadden ze 20 huizen en kregen ze 200 aanmeldingen. Doordat ze zoveel aanmeldingen kregen vroeg de gemeente zich af of dat ze meer konden vragen. Daarmee bedoel iets terug doen in de wijk etc. Aangezien er veel vergrijzing is in het dorp vinden ze het belangrijk dat de jongeren ook wat voor de ouderen doen.


Beste,
dan denk ik dat het verstandig is om te bezien of bepaalde wetgeving, bijvoorbeeld voor jongeren en jongerenhuisvesting dit mogelijk maakt.
Want feitelijk wil u discriminerend woningbeleid voeren, om het beestje maar even bij de naam te noemen. U dient dus te zoeken naar wettelijke houvast, misschien zelfs wel apv regelgeving waarmee u kunt staven dat het beleid niet in strijd komt met grondwettelijke rechten van burgers en overheidsplichten. Misschien moet er wel een speciale regeling voor geschreven worden. Hebt u al informatie ingewonnen bij de VNG?

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag