Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hallo,
Ik heb samen met mijn broer en zus het ouderlijk huis geërfd. Dit huis moet verkocht gaan worden.
Helaas is mijn broer verslaafd en 9 jaar geleden door mijn moeder in haar huis opgenomen. Hij staat daar ingeschreven als inwonend. Tegelijk staat hij als woningzoekende ingeschreven bij de gemeente. Mijn broer wil het huis niet uit. Wat kunnen we doen om hem toch zo ver te krijgen ? In het testament is opgenomen dat hij "is gehouden om op eerste verzoek van de executeur mee te werken aan ontruiming en verkoop van de woning behorende tot mijn nalatenschap, zulks op straffe van verval van zijn erfgenaamschap”. Dit verzoek is reeds gedaan, maar hij is dit eindeloos aan het rekken. Wat kunnen we doen?

Indien de akte door de notaris is opgemaakt is het een authentieke akte. Dit betekent dat bij niet nakoming van de in het testament opgemaakte zaken, direct overgegaan worden tot executie (hetgeen wat in het testament staat kan dus worden uitgevoerd). Dit betekent dat uw broer dat indien een deurwaarden aan het huis komt hij direct het huis moet verlaten.

Beoordeel dit antwoord:

Een authentieke akte kan inderdaad een titel opleveren op grond waarvan tot parate executie (tenuitvoerlegging zonder tussenkomst van de rechter) kan worden overgegaan. In dit geval betwijfel ik of het de strekking van deze passage is om ontruiming door een deurwaarder mogelijk te maken. De juridische consequenties lijken meer te liggen op het vlak van de erfrechtelijke aanspraken van de broer: als hij niet meewerkt dan verliest hij zijn erfdeel. Dat zou een afdoende stok achter de deur moeten zijn om hem mee te laten werken. De passage uit het testament lijkt het meest op een testamentaire last. Dat zijn verplichtingen waarvan de nakoming niet kan worden gevorderd, maar waarbij wel erfrechtelijke consequenties verbonden zijn aan het niet nakomen van die verplichtingen. In dit geval zou ik de broer door een deurwaarder laten aanzeggen dat hij de woning moet verlaten en hem ook nadrukkelijk wijzen op de consequenties. Mocht dat niet leiden tot vertrek zou een kort geding een optie zijn om een titel tot ontruiming te verkrijgen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hallo,
Bedankt voor de antwoorden! Ik heb nog een vraag voor Wiebren Santema:
Wanneer is het juridisch gezien duidelijk dat mijn broer niet mee wil werken in de zin zoals dat in het testament is vastgelegd. Welke "bewijzen" moet je daarvoor overleggen waarmee je dat kan aantonen?


Allereerst moet worden aangetoond dat aan hem te kennen is gegeven dat hij de woning moet verlaten. Dat kan middels het laten aanzeggen daarvan door een deurwaarder of door middel van een aangetekende brief, als het maar duidelijk is dat het bericht bij hem is aangekomen. Dat de woning vervolgens door hem niet wordt ontruimd is een feitelijk gegeven en kan dus ook eenvoudig worden aangetoond. Als uiteindelijk ontruiming moet worden afgedwongen en/of in rechte moet worden vastgesteld dat het erfgenaamschap is vervallen zou nog een redelijkheidaspect een rol kunnen spelen: is ontruiming noodzakelijk tbv de verkoop,wordt de verkoop door hem belemmerd, wat is de staat van de woning etc.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag