Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo, ik heb een tijdelijk contract tot 30 juni. Dit wordt niet verlengd. Op dit moment zijn er sollicitatiegesprekken gaande voor een vervanger. Ik heb nog 3 weken vakantie staan, maar mijn werkgeven wil deze niet geven als er nog niemand is aangenomen. Er zijn hier mensen genoeg die mijn werk kunnen waarnemen, dus dat is het probleem niet. Maar hij wil dat ik mijn vervanger in ga leren (wat ik heel raar vind aangezien ze mij buitengooien). Mag dit zomaar? Ik heb toch recht op mijn vakantieuren. Kan ik mijn vakantie "afdwingen"? Door een verzoek in te dienen voor vakantie. Hij mag dit alleen weigeren bij gegronde redenen.



Als er geen bijzondere regeling over het opnemen van vakantiedagen is opgenomen in de arbeidsovereenkomst of bijvoorbeeld CAO, geldt de wettelijke regeling. Deze bepaalt dat de werkgever de tijdstippen van aanvang en einde vakantie vaststelt conform de wensen van de werknemer, tenzij gewichtige redenen zich daartegen verzetten. De werknemer mag dus in principe kiezen, tenzij er zeer zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn die zich daartegen verzetten.
Of dat zo is, is op deze wijze niet te beoordelen.

Overigens is het wellicht gunstiger voor u om de dagen uit te laten betalen, zeker als u nog niet direct ander werk heeft.


Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag