Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo. Ik heb een contract van 23 uur in de detailhandel. Dit komt neer op 99.6 uren p/m. Steeds wanneer ik vakantie opneem word ik naast de vakantie uren (23 p/w) toch nog gewoon 99.6 uur ingezet. Soms een paar uurtjes minder. Moet ik dan alsnog 23 vakantie uren inleveren? Aangezien ik zonder mijn vakantie uren al aan mijn te werken uren kom.. Op dit moment worden die uren verrekend met mijn referte uren. Dit lijkt me erg onlogisch.
Ook vraag ik me af of de werkgever mij kan verplichten een meeting bij te wonen (buiten de reguliere werktijden) zonder deze uit te betalen.

Uw eerste vraag is erg onduidelijk. Misschien kunt u die verduidelijken?

Een verplichte vergadering (of cursus of iets anders dat werkgerelateerd én verplicht is) moet in vrije tijd of in loon gecompenseerd worden. Kijkt u in de van toepassing zijnde Cao, daar vindt u het antwoord hoe er in de organisatie waar uw werkt mee wordt omgegaan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hoi Nadja,
Bedankt voor de snelle reactie!
Mijn eerste vraag is idd een nogal verwarrende. Ik zal mijn best doen hem te verduidelijken.
Ik heb 99.6 contracturen, wat neerkomt op 23 uur p/w. Overwerk krijgen wij niet uitbetaald, maar dat wordt verrekend in plus (of min-) uren.
Als ik een week (23uur) vakantie openeem zou ik denken dat ik 99.6 -23=76.6 moet werken om aan mijn contracturen te komen. Maar mijn werkgever plant mij buiten mij vakantie uren om nog gewoon 99.6 uren in waardoor ik 23 uur in de plus kom. Op deze manier 'verruil' ik in feite mijn vakantie uren voor plus uren en werk ik in de maanden dat ik vakantie opneem


Reactie van de vraagsteller

eigenlijk standaard te veel. Mijn werkgever beslist vervolgens weer wanneer de 'plus uren' worden opgenomen. Dit lijkt mij niet de bedoeling..


De werkgever werkt met plus en minuren. Kijkt u goed naar de Cao of individuele arbeidsovereenkomst of de werkgever wel gerechtigd is om dat te doen. Het gaat hier immers niet om incidenteel meerwerk, maar feitelijk maakt de werkgever er een min-max contract van. Zoek dat dus goed uit.

Nu u gemiddeld 23 uur per week werkt kan er ook maar 23 uur per week aan vakantieuren worden afgeboekt. U kunt niet gemiddeld 23 uur werken en 40 uur moeten inleveren voor een week vakantie. Dat is strijdig met elkaar.

U kunt een brief schrijven naar uw werkgever dat u de teveel ingehouden vakantieuren terugvordert. Als u daar hulp bij nodig heeft dan kan ik dat tegen een redelijk tarief doen. Neemt u vooral vrijblijvend contact op (via mijn site of via de direct contactknop) om uw zaak te bespreken.



Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hoi Nadja,
Hartelijk bedankt voor het advies. Ik dacht zelf ook al dat er iets niet helemaal klopte.
Ik hoop dat ik nu eindelijk mijn manager van mijn gelijk kan overtuigen;-)
Goede tip trouwens om de cao even te raadplegen. Helaas zitten er in de cao voor detailhandel weinig voordelen voor de werknemer en zijn wij in feite verplicht heel flexibel te werken (+/-35%).
Met vriendelijke groet


Dit flexibele werken neemt niet weg dat de werkgever in de week die u vrij vraagt, deze week helemaal vol mag plannen. Dat is misbruik maken van de plus/min 35% regeling. Hij mag slechts het gemiddeld aantal uren wegstrepen bij een voorgenomen. Ik ken deze structies van de retailer waar ik voor gewerkt hebt. U heeft absoluut een punt. U kunt over een langere periode deze uren claimen, wacht dus niet te lang met actie ondernemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag