Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


hallo ,

Ik ben vrachtwagen chauffeur bij de een grote transsporteut uit middenmeer ,wij rijden de gehele week voor een groot levensmiddelen bedrijf
uit Amsterdam , nu word ons verplicht te werken met koningsdag, hemelvaartsdag en 2e pinksterdag kan dit zomaar of moet mijn baas persoonlijk vragen of wij willen werken

De werkgever kan slechts een beroep doen op een schriftelijk beding dat hem de bevoegdheid geeft een in de arbeidsovereenkomst voorkomende voorwaarde te wijzigen, indien hij bij de wijziging een zodanig zwaarwichtig belang heeft, dat het belang van de werknemer dat door de wijziging zou worden geschaad, daarvoor naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moet wijken.

De schriftelijkheid betekent hier dat het beding zal moeten zijn opgenomen in een collectieve regeling (CAO) en de arbeidsovereenkomst.

Is er geen schriftelijkheidsbeding dan geldt het goed werknemerschap. Hieruit vloeit voort dat de werknemer redelijke voorstellen van de werkgever, verband houdend met gewijzigde omstandigheden op het werk alleen mag afwijzen wanneer aanvaarding daarvan redelijkerwijs niet van hem kan worden gevergd.
Om te toetsen of u in het kader van het goed werknemerschap gehouden bent om in te stemmen met het voorstel van de werkgever geldt er een drietal criteria:
1. zijn de omstandigheden van de werkgever dusdanig dat er een wijzingsvoorstel is;
2. is voorstel redelijk, mede in het licht van belangen werknemer (belangenafweging);
3. kan aanvaarding van het voorstel redelijkerwijs van de werknemer worden gevergd.

Het is dus eigenlijk de vraag of het belang van werkgever om u te vragen om verplicht op feestdagen te werken, zwaarder weegt dan uw belang als werknemer. Het een en ander zal afhangen van de redenen waarom uw werkgever wil dat u deze dagen gaat werken.

Beoordeel dit antwoord:

Misschien is het een goed idee om de personeelsvertegenwoordiging in te schakelen, of te overwegen deze in het leven te roepen, als het nog niet bestaat. Zo kunt u wat makkelijker onderhandelen met uw baas en kan deze wellicht niet om de ''adviezen'' van de personeelsvertegenwoordiging heen..

Beoordeel dit antwoord:

Op basis van uw verhaal concludeer ik dat de CAO beroepsgoederenvervoer waarschijnlijk op uw arbeidsovereenkomst van toepassing is. Anders dan mijn collega's hierboven ben ik van mening - als inderdaad de CAO beroepsgoederenvervoer van toepassing is - dat uw baas u inderdaad kan verplichten om te werken op feestdagen, dit omdat dit in de CAO staat.

Voor meer informatie zie: http://www.fnvbondgenoten.nl/mijnbranche/branches/vervoer/artikelen/werken_op_feestdagen/

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag