Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,

Hierbij een vraag omtrent medicatie geven binnen de Kinder-en jeugdpsychiatrie. Op dit moment ben ik werkzaam binnen de Kinder-jeugdpsychiatrie binnen een afdeling voor jongeren tussen de 12-18 jaar.
Namens mijn team heb ik de volgende vraag:
Vanaf 1 April moeten wij als sociotherapeuten (met de opleiding SPH/Pedagogiek) zelf medicatie gaan uitzetten en eventueel ook de pillen snijden.
Voorheen was er een Medische Dienst op het terrein aanwezig die deze medicatie uitzetten en extra controleerde voordat deze in doosjes bij de groepen werden afgeleverd.
Vanaf 1 April 2013 valt de Medische Dienst weg. (in kader van bezuinigingen).
De Apotheek gaat nu de blisters en doosjes direct aan de groepen leveren. Onder de medicatie zijn ook Opiaten, waarvan de wet per 1 Januari 2013 verandert is.
Wij als SPH-ers en Pedagogiekers moeten zonder cursus en controle de medicatie zelf uitzetten voor onze cliënten.
Onze vraag is of en wat wij eigenlijk mogen doen hierin. Aangezien hier sprake is van bekwaam/bevoegdheid en mogelijk ook BIG-wet hiermee te maken heeft.

Graag hoor ik van jullie.

Niet verpleegkundigen mogen medicijnen verstrekken maar het hanteren van kwaliteit- en zorgvuldigheidcriteria, en dus het hanteren van richtlijnen en bekwaamheidsverklaringen is raadzaam. Opiaten moeten overigens in een aparte afgesloten kast worden bewaard. Deze kast moet worden beheerd door een leidinggevende of verantwoordelijk verpleegkundige.
Er moeten extra controlelijsten gebruikt die geparafeerd moeten worden als iemand de sleutel gebruikt en iets uit de kast haalt.
Advies is om bij het toedienen van opiaten altijd een controle op het gebruik van het medicijn door een tweede personeelslid te laten plaatsvinden om misbruik door cliënt maar ook hulpverlener te voorkomen.
Voor alle medicijnen is de arts of apotheker verantwoordelijk voor het medicatie overzicht waarin beschreven is in welke dosering, op welk tijdstip en op welke wijze wordt toegediend. U moet de toedieningsregistratie doen op de aftekenlijst.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag