Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hallo, een aantal jaren geleden ben ik gescheiden. Nu blijkt dat mijn ex voordat de scheiding is uitgesproken blijkbaar een lening heeft afgesloten en wilt dat ik daar nu de helft van betaal. Dit is tijdens de berekening van zijn draagkracht niet door hem vermeld en ook niet tijdens het hoger beroep dat hij had ingediend omdat hij minder alimentatie wilde betalen. De betreffende kredietverstrekker wilt geen gegevens aan mij verstrekken, althans niet telefonisch.
Mijn vraag is nu of hij van mij nu kan vorderen?

Wanneer is het verzoek tot scheiding ingediend? En wanneer is de scheiding uitgesproken? Die data zijn van belang voor het antwoord.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het verzoek is ingediend op 24-08-2010, ik ben op 01-01-2011 het huis uitgegaan en de scheiding is uitgesproken op 22-03-2012.


Als uw ex-partner inderdaad voor de datum van scheiding een lening is aangegaan, dan is die lening in de gemeenschap van goederen gevallen. De wet zoals die gold tot 1 -1-2012 is van toepassing. De regel is dan dat u hoofdelijk aansprakelijk bent voor de helft van de schuld.
Ik zou de kredietverstrekker niet op het idee brengen dat men bij u ook een deel van de schuld kan verhalen.
Wanneer uw ex van mening is dat u een deel zou moeten betalen, zou ik eerst een afschrift van de lening willen zien en een antwoord willen krijgen op de vraag waar het geld aan besteed is. Afhankelijk van wat u te horen krijgt, kan wellicht geprobeerd worden vast te laten stellen dat uw ex de hele lening moet dragen. Dat verandert niet uw aansprakelijkheid tegenover de kredietverstrekker, maar wel de onderlinge draagplicht. Dit kan alleen via een gerechtelijke procedure.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag