Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Graag zou ik willen weten of mij onrecht wordt aangedaan in de volgende situatie: 2 jaar geleden ben ik geopereerd ivm een kwaadaardige tumor, ik ben daarna 4 maanden volledig ziek thuis geweest ivm complicaties, daarna in 4 maanden (onder enige dwang) opgebouwd tot fulltime werken. Ik ga nu 2x per week naar huidtherapie ivm een groot en pijnlijk litteken, daarnaast moet ik regelmatig (1 x per 2 maanden) naar een arts voor controles en onderzoeken. Alle uren die ik tijdens werktijd kwijt ben aan het herstel van mijn gezondheid worden ingehouden van mijn vakantieuren (afgelopen jaar 90 uur). Mijn werkgever geeft als reden op dat het beleid zo is omdat ik kan werken wanneer ik wil omdat er met een jaarurensystematiek wordt gewerkt. Ik moet de verloren uren maar inhalen op de dag dat ik niet werk, daarbij houden ze geen rekening met het feit dat ik op die dag ook naar therapie moet. Toen de therapie mij werd aanbevolen door de wondzorg in de week na mijn volledige betermelding heb ik mijn werkgever meteen gevraagd of dit niet valt onder zoveel procent ziek zijn/ revalidatieproces maar toen werd ik beschuldigd van chantage (ik zou mij ziekmelden om naar therapie te kunnen!) Ik werk 36 uur/week (4x9) in kantoorbaanfunctie in een ziekenhuis en val onder de cao ziekenhuizen. Heb ik wel of geen recht op betaald verlof voor artsenbezoek en/of therapie?



Nu u op 4 vaste dagen 9 uur per dag werkt, is er geen sprake van flexuren en een jaarsystematiek lijkt mij. Ik zou de Cao er even op moeten nakijken, maar ik denk niet dat u 36 uur flexibel inzit bent met plus en minuren. Dat is een systeem voor partimers met een min max contract, niet voor u.

U kunt al uw vakantiedagen terugvorderen. Schrijft u een brief (of laat een jurist u helpen) dat u geen toestemming geeft om vakantiedagen af te boeken bij noodzakelijk dokter- en ziekenhuisbezoek. Natuurlijk wordt u geacht zoveel mogelijk therapie op de 'vrije' dag te plannen, maar therapie tijdens werktijd moet als verzuim geboekt worden door de administratie. Als u een arbeidsrechtjurist wilt inschakelen, kunt u met een van ons op deze site -tegen een redelijk tarief- uw kwestie laten oplossen.

Veel succes en ben u graag van dienst.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

In mijn contract wordt helaas niet gesproken over 4x9 maar over 36 uur. Ik werk al sinds september 2004 4 x 9 uur waar woensdag mijn "vrije" dag is. Personeelszaken heeft het over géén verworven recht al ik ook maar iets over die woensdag zeg. Zij kunnen mij nu zelfs gaan verplichten om die woensdag te werken, zeggen ze. Daarnaast noemen zij in het beleid dat ze bovenop de cao voeren dat die regeling voor betaald verlof alleen maar geldt voor medewerkers met een 40 uur contract. Deze zijn er overigens niet meer binnen het ziekenhuis.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag