Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Graag uw advies in het volgende:
Mijn partner en ik zijn op het moment voor ons levensonderhoud afhankelijk van een bijstandsuitkering. Bij de aanvraag van de uitkering schrok de ambtenaar van de sociale dienst van de situatie waarin wij ons bevonden en wees ze er op dat er in schrijnende gevallen het inkomen met terugwerkende kracht kan worden aangevuld tot bijstandsniveau. Dit zou ze zo voor ons aanvragen. Enige tijd later is ook bevestigd dat we dit zouden krijgen: Ik heb op het gemeentekantoor een brief ondertekend waarin dit bevestigd werd.
We hebben vervolgens erg lang op de beschikking van de gemeente moeten wachten, vanaf het moment van de aanvraag ruim zeven weken, zonder excuses voor de vertraging (of voorschotbetaling waar we volgens mij ook recht op hadden, maar dit terzijde). De beschikking kwam ook niet overeen met de eerder getekende brief: We kregen alleen uitkering vanaf het moment van aanvraag.
Hierop hebben wij de volgende dag, 18 september 2012 bezwaar aangetekend. Op 12 december 2012 mocht ik mijn zaak voor de commissie bezwaar en beroep komen verdedigen.
In verband met de feestdagen zou de commissie bezwaar en beroep iets langer nodig hebben voor hun uitspraak, vier weken in plaats van twee.
Sindsdien is het erg stil aan de overkant. Op 22 maart 2013 heb ik voor de zoveelste maal contact opgenomen met de gemeente en doorgedramd tot ik iemand te spreken kreeg die wat over mijn zaak kon zeggen. Ik kreeg een dame aan de lijn die vertelde net bij de gemeente te werken en de taak had gekregen te zorgen dat de achterstand op de afdeling werd ingelopen. Duizendmaal excuses en de uitspraak van de commissie zou nu toch echt binnen twee weken bij mij in de bus liggen, er moest immers een handtekening op staan van alle betrokkenen bij de gemeente (?!?).
U raadt het al, we zijn ruim twee weken verder en we hebben niets gehoord. Geen brief, geen telefoontje, geen excuses voor de vertraging... Niets.
Aan het begin van de procedure legde men mij uit dat de uitspraak binnen 12 tot 16 weken moest volgen en dat dit wettelijk zo is vastgelegd. We zijn inmiddels bijna 29 weken verder en er is nog steeds niets.
Mijn vraag is nu: Wat kan ik doen om alsnog (op korte termijn) een uitspraak af te dwingen?

Ik adviseer u een brief aan de gemeente te sturen waarin u haar in gebreke stelt en aanspraak maakt op een dwangsom als ze niet alsnog binnen 14 dagen een beslissing nemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw antwoord, we gaan ermee aan de slag!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag