Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedendag,
Onze aannemer is tijdens de verbouwing failliet gegaan. Op de valreep heeft hij nog een termijnfactuur gestuurd onafhankelijk van het uitgevoerde werk.
Ik heb direct na het faillissement de curactor via een aangetekende brief aangeschreven waarin ik het volgende heb aangegeven.
-ik verwacht van de curactor binnen 15 dagen een beslissing of de werkzaamheden worden voortgezet
- de curator op het werk komt om de werkzaamheden op te nemen en overeenstemming te bereiken over het te facturen bedrag
- ik de termijnfactuur niet betaal aangezien deze m.i. niet in overeenstemming is met het uitgevoerde werk.
Deze brief heb ik begin februari aangetekend verstuurd en vanuit de curator geen enkele reactie op gekregen.
Nu 11 maart krijg ik vanuit de curator een aanmaning om de termijnfactuur per direct te voldoen en wordt er inhoudelijk niet gerept over mijn brief.
Wat raad u mij nu aan om te doen in deze.


Beste vraagsteller,

Ik zou de curator een kopie sturen van de eerder door u per aangetekende verzonden brief en hem vragen per omgaande mee te delen hoe nu verder. Tevens zou ik hem in die brief er op wijzen dat u van mening bent dat de gestelde termijn (van 2 weken) zonder enige reactie van zijn zijde is verstreken en dat hij u daarom niet meer tot nakoming kan dwingen.

In een situatie als de uwe kunt u ingevolge artikel 37 Faillissementswet de curator een redelijke termijn stellen waarbinnen hij moet aangeven of hij de overeenkomst nog wil nakomen. De vraag is of de gestelde termijn van twee weken niet te kort was.
Echter indien de curator de termijn te kort had gevonden had hij hierop kunnen/dienen te reageren door te stellen dat hij de termijn te kort vindt doch dat hij er binnen een zekere (iets langere en redelijke) termijn op terug zal komen.

Gevolg van het niet of niet tijdig beantwoorden aan uw verzoek is dat de curator zijn rechten verspeeld om zijnerzijds nakoming van de overeenkomst te verlangen. Overigens dient u bij het verzoek tot nakoming wel zelf bereid en in staat te zijn uw eigen verplichtingen na te komen.

U kunt als de curator te laat is kiezen voor:
a. ontbinding van de overeenkomst met aanvullende schadevergoeding of
b. vervangende schadevergoeding.
Echter zullen uw vorderingen dan wel concurrent zijn in het faillissement en is het dus maar de vraag of u er dan ook nog iets van terug zult zien.

Los van het vorenstaande wil ik nog benadrukken dat ik niet weet of er in uw geval algemene voorwaarden van toepassing zijn. Hierin zou een bepaling opgenomen kunnen staan betreffende faillissement van de aannemer!




Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag