Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Goedendag,
mijn vriendin en ik gaan binnenkort samenwonen. Zij heeft uit een eerdere relatie een zoon.
Nu is het zo dat er tot nu toe steeds een afgesproken bedrag per maand betaald zou worden ivm de zorg van haar zoon. Hier houdt de ex zich niet aan en deze betaald niets.
De gemeente waarin hij woont gaat vanaf juli 2013 berekenen wat de ex nu werkelijk aan kinderalimentatie moet gaan betalen.
Mijn vragen;
-Is dit bedrag bindend, dus moet hij zich hier aanhouden? Is dit berekend bedrag ook bindend voor een rechter als hij zich hier niet aan zou houden?
-Hij heeft een aantal schulden en heeft hier een betalingsregeling voor. Komt kinderalimentatie zogezegd boven op het stapeltje? Naar mijn menig en na het eea uitgezocht te hebben is de alimentatie prioriteit boven al het andere.
-Heeft mijn inkomen invloed op de kinderalimentatie die hij moet betalen of wordt er alleen gekeken naar zijn inkomen?
-Kun je aanspraak maken tegen het berekende bedrag wat zijn gemeente uitrekent aan wat hij kan missen per maand?
-Wordt er gerekend door de gemeentes aan de hand van de nieuwe module die er op dit moment geldt?
Ik hoop dat U mij enigszins een reactie kan geven, want wij komen er niet uit. De gemeente die de berekening gaat doen weet niet veel over het vast te stellen bedrag.

Alvast bedankt voor de moeite!

Als de gemeente 'alimentatie' gaat berekenen dan heeft uw partner waarschijnlijk op dit moment een bijstandsuitkering. Deze vervalt als u gaat samenwonen terwijl u werk hebt. Aangenomen dat dit niet het geval is en u beiden een uitkering zult hebben en dus sprake zal zijn van een gezinsuitkering (kan me dit niet voorstellen, overigens) dan geldt mbt de vragen die u stelt het navolgende:
- ja het verhaalsbedrag is bindend. Nee de rechter maakt een eigen overweging en velt een eigen oordeel.
- Schulden die hij al had voordat alimentatie werd vastgesteld, zijn wel van invloed. Bij eerder vastgestelde alimentatie gaan verplichtingen die erna zijn ontstaan niet voor op de kinderalimentatie.
- Er wordt gekeken naar alle inkomens, dus ook naar die van u. U wordt gelet op het feit dat u inkomen heeft, geacht de woonlasten voor de helft te dragen zodat uw partner woonlasten slechts voor de helft kan opvoeren.
- U kunt geen aanspraak maken, dat komt de gemeente toe, tenzij hij de verhaalsbijdrage rechtstreeks moet overmaken op de rekening van uw partner. Dat wordt dan wel afgetrokken van de eventuele bijstandsuitkering.
- De gemeenten kijken mbt kinderalimentatie ook naar de nieuwe berekeningsmethode, zo ver ik weet.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte heer Crawfurd,
bedankt voor uw snelle reactie.
Nog een aantal onduidelijkheden;
Klopt het dat U de antwoorden geeft op indicatie dat ik en mijn partner beiden een bijstandsuitkering hebben?
Dit is nl niet het geval.
Mijn vriendin heeft inderdaad een bijstandsuitkering en vervalt zodra wij samen gaan wonen. Zij heeft dan een minimaal inkomen door de baan die zij nu ook al heeft van een aantal uur per week. Op dit moment wordt dit aangevuld door haar bijstandsuitkering. Als wij samen wonen vervalt haar bijstand en heeft zij dus nog wel een minimaal inkomen door haar baan.
Ik ben eigen ondernemer en heb dus geen bijstandsuitkering. Er is dus gelukkig geen sprake van een gezinsuitkering.
Als ik het goed begrijp gaat de gemeente dus de alimentatie berekenen omdat mijn vriendin een uitkering heeft.
Wat nu te doen als haar uitkering vervalt als wij samen wonen? Geldt deze gemeentelijke berekening dan alsnog of is het dan wijsheid om naar een mediator of rechter te gaan en de alimentatie daar vast te laten leggen? Haar ex partner werkt namelijk op alle fronten tegen en is niet bereid om samen te zitten en iets vast te laten leggen. Hij houdt zich nu al niet aan zijn afspraken.
Ik hoop dat onze situatie nu iets duidelijker voor u is en u hopelijk nog een reactie kunt geven.
Alvast bedankt voor de moeite.


Het is mij nu duidelijk. De bijstandsuitkering vervalt inderdaad. Uw partner ontvangt dan alleen nog haar eigen inkomen en de aanvulling vervalt en ook de verplichte bijdrage van de ex aan de gemeente vervalt. Uw partner zal dan dus aangewezen zijn op een alimentatiebijdrage door de rechter vast te stellen. Als de ex niet meewerkt dan heeft een mediator helemaal geen zin. Uw partner moet dan met een advocaat berekenen wat de kinderbijdrage zou moeten zijn. De advocaat kan dan een verzoekschrift indienen bij de rechtbank die een bedrag zal vaststellen waarbij het uitgangspunt zal zijn de gegevens die uw partner met haar advocaat overlegt en eventueel wat de ex met zijn advocaat overlegt aan de rechter. Als u geen advocaat heeft of kent, kunt u er een vinden via het juridische loket of u kunt mij rechtstreeks benaderen via de rechtstreeks contact optie op deze website.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag