Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


goedendag.
Ik wil mij inschrijven op het woonadres bij bekenden van mij zonder dat ik daar verblijf. Ik voer met hen dus geen gemeenschappelijke huishouding. Is dat mogelijk? Ik ben met pensioen en de SVB deelde mij mede dat dit geen gevolgen heeft voor mijn AOW. De belastingdienst gaf ook aan dat dit ook belastingtechnisch geen gevolgen heeft.

Geachte vraagsteller,

U bent verplicht U in te schrijven op het adres waar U daadwerkelijk verblijft. Datgene wat U wenst is verboden en kan strafrechtelijke gevolgen hebben.

met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
niet iedereen heeft een vast verblijf en soms is er een tijdelijke maatregel nodig, dat is de praktijk.
Hetgeen u wilt is beperkt in tijd mogelijk met een briefadres welke u beiden bij de gemeente moet inschrijven, en alternatief kunt u overwegen een kamer te huren of als kostganger een kamer te huren. In dat geval zijn er geen gevolgen voor beide partijen.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte mevrouw Martens,

het alternatief dat U geeft is in strijd met de wet. Meneer of mevrouw geeft namelijk aan dat hij daar niet verblijft.

Een briefadres is enkel bedoeld voor mensen zonder vaste woon of verblijfplaats. Ik kan me door het verhaal niet aan de indruk onttrekken (maar dat kan ik uiteraard mis hebben) dat meneer of mevrouw geen zwervend bestaan leidt. Ook als men ergens regelmatig verblijft, bijvoorbeeld in een hotel, is dat voldoende voor de plicht om men daar in te schrijven in het GBA.

Kort en goed: Als meneer of mevrouw ergens een vast of regelmatig verblijf heeft is hij/zij verplicht zich daar in te schrijven. Elk ander advies is in strijd met de wet. Meneer of mevrouw weet zelf wel of hij/zij een zwervend bestaan leidt of niet.

Beoordeel dit antwoord:

Er zijn verschillende situaties denkbaar, anders dan een louter zwervend bestaan, bijvoorbeeld echtscheiding of lang overwinteren, vaak reizend naar het buitenland, waarom een persoon geen vast adres heeft of wil. In dat geval is er het briefadres.

Beoordeel dit antwoord:

Bij een echtscheiding zal iemand ook ergens regelmatig onderdak hebben---> inschrijving GBA, geen briefadres.

Lang overwinteren--> verplichting melding gemeente en opgave adres in het buitenland.

Reizend naar het buitenland: geen briefadres.

U wilt niet alleen altijd het laatste woord hebben, doch dit laatste woord is veelal nog onjuist ook...

Beoordeel dit antwoord:

Beste vaagsteller,
Artikel 65, Wet GBA en persoonsgegevens: Wie naar redelijke verwachting gedurende een half jaar ten minste twee derde van de tijd (vier maanden dus) in Nederland verblijf zal houden, is verplicht binnen vijf dagen in persoon aangifte van verblijf en adres te doen bij het bestuur van de gemeente, waar hij zijn woonadres heeft.

Voor de vraag wat dan uw woonadres is, moet u naar de wet artikel 1: 10BW kijken, artikel 10: " u woont waar u bestendig verblijft. Voor de uitleg van bestendig verblijf geldt nog steeds een uitspraak van de Hoge Raad van 19 januari 1880, (W 4475, voor wie het na wil zoeken): (uw woonstede is) 'de plaats, waar iemand werkelijk woont met zijn gezin, waar hij de zetel van zijn fortuin heeft, zijn zaken behartigt, zijn goederen en eigendommen beheert, zodat men er niet vandaan gaat dan met een bepaald doel en voor een bepaalde tijd en tevens met het plan om als dat doel bereikt is terug te keren'.

Niet iedereen dus heeft een woonadres op grond van de wet en daarom dient het briefadres:

Een briefadres is 'het adres waar voor betrokkene bestemde geschriften in ontvangst worden genomen en waar, indien daartoe grond bestaat, zorg wordt gedragen dat geschriften of inlichtingen daarover betrokkene bereiken'. Een postbus kan dus nooit als briefadres worden opgegeven! In de aangifte van een briefadres moeten de redenen voor de aangifte van een briefadres (in plaats van een woonadres) worden vermeld. Verder moet degene, die op uw briefadres woont schriftelijk verklaren in te stemmen met het feit, dat u daar uw briefadres houdt.

Beoordeel dit antwoord:

"Voor de vraag wat dan uw woonadres is, moet u naar de Grondwet kijken".

Wederom onjuist mevrouw Martens. Kijkt U eens in artikel in Wet GBA...

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
mijn excuses: "grondwet" moet natuurlijk zijn 1:10BW, maar deze fout wordt wel opgemerkt door de juristen van dit Platform, echter niet door u. Ik stel voor als u meer wilt weten van dit onderwerp mij direct te benaderen via de direct contact knop.

Beoordeel dit antwoord:



Ik ben het eens met collega mr. Wassink.


Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag