Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedenavond,

In mijn arbeidscontract staat een relatie en concurrentie beding.
Nu zie ik een erg leuke vacature staan waar ik graag op zou willen solliciteren. Mijn huidige werkgever is een grote ruitersport zaak. (detailhandel) De vacature is voor een zelfde functie als ik nu doe in de zelfde branche maar dan in de groothandel. Het is ook een leverancier van mijn huidige werkgever. Onderstaande staat in het beding;
Het is werknemer verboden tijdens het dienstverband, alsmede twee jaar na beëindiging daarvan, in welke vorm en hoedanigheid dan ook, direct of indirect, betrokken te zijn, c.q. zaken te doen met ondernemingen en/of personen, die relatie zijn van werkgever, of gedurende de laatste 24 maanden van het dienstverband relatie waren waarvoor werknemer diensten heeft verricht.

Het is werknemer gedurende 24 maanden na het einde van het dienstverband verboden om personeel van werkgever, te benaderen met het verzoek om ten behoeve van werknemer of een onderneming waarbij werknemer - op welke wijze dan ook - betrokken is, werkzaamheden te (gaan) verrichten die schadelijk (kunnen) zijn met de activiteiten van werkgever.

Het is de werknemer gedurende 24 maanden na het einde van het dienstverband verboden te zijn in de verkoop, administratie en marketing van ruitersport artikelen voor gebruik in de paardensport, binnen een straal van 50km rondom de vestigingsplaats van de werkgever.

Indien werknemer één van hiervoor genoemde verplichtingen niet nakomt verbeurt zij een dadelijk opeisbare boete aan werkgever van € 10.000, vermeerderd met € 500,- voor iedere dag dat de overtreding voortduurt.

Nu ben ik administratief medewerkster en kan ik geen enkele schade aanrichten als ik eventueel aangenomen zou worden.

Kan ik hier op één of andere manier onder uit komen of zit ik hier echt aan vast?

Alvast bedankt!



Een relatie- en concurrentiebeding moet inderdaad niet lichtzinnig opgevat worden. De werkgever zal vinden dat ook een administratief medewerker (of misschien juist daarom) dermate veel toegang tot bedrijfsgevoelige informatie heeft, dat schade kan worden berokkend.

Het enige dat u kunt doen, is in overleg te gaan met uw werkgever over het beding. U kunt overwegen om een aan de rechter te vragen om het beding te matigen in duur.

Veel succes en

Beoordeel dit antwoord:

Uitgangspunt is dat u getekend heeft voor het concurrentie en relatiebeding en die dus ook van toepassing zijn. Uit de rechtspraak volgt dat er wel omstandigheden kunnen zijn op grond waarvan u er onder uit kunt komen. Het blijft echter vaak een kwestie van inschatten wat een rechter zou doen. Ook als administratieve kracht kunt u schade aanrichten want mogelijk bent u bijvoorbeeld op de hoogte van welke klanten wat kopen en voor welke prijs en dat kan interessant zijn voor uw nieuwe werkgever. U kunt natuurlijk ook altijd solliciteren en als u uitgenodigd wordt voor een gesprek wijzen op het relatie en concurrentiebeding. Mogelijk kan uw nieuwe werkgever daarbij nog een bemiddelende rol spelen om er onderuit te komen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag