Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedemorgen,

Vrienden van mij hebben een huis laten bouwen, maar nu blijkt dat er andere stenen zijn gebruikt dan is afgesproken. Ze waren hiervan niet op de hoogte gesteld en zonder overleg zijn er andere stenen gebruikt. Zij willen graag weten wat ze kunnen doen. Ze hebben al wel een aangetekende brief gestuurd.
Ik zat zelf te denken aan wanprestatie aangezien anders is nagekomen dan de afspraak was, maar ik vroeg me af of er eigenlijk wel sprake is van schade. Of zit ik in de verkeerde richting te denken? Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,

B.

Beste vraagsteller,
mogelijk bestaat er een contractueel overeengekomen reden tot wijziging van het gebruikte materiaal of is er sprake van een overmachtsituatie aan de zijde van de bouwer. Dus ik adviseer eerst het contract er op na te slaan om te zien wat er allemaal geregeld is als er zich overmachtsituaties voordoen zoals bijvoorbeeld het tijdelijk niet kunnen verkrijgen van materiaal. Als er niets geregeld is kan het inderdaad om een wanprestatie gaan, maar niet voldoende om de overeenkomst te ontbinden. Vastgesteld moet worden of er waardeverschil is. Mogelijk hebben uw vrienden bijvoorbeeld het schilderwerk uitbesteed aan de buitenzijde en is er al materiaal besteld wat nu mogelijk qua kleurstelling niet meer passend is. Dat zou een schadepost kunnen zijn. Maar nogmaals eerst maar even de regels en bepalingen er op na slaan en ook regels van organisaties waar in contracten naar verwezen wordt; succes!

Beoordeel dit antwoord:

1. Was bij oplevering zichtbaar dat andere stenen zijn gebruikt? Zo ja, dan is de aannemer niet meer aansprakelijk. Van de opdrachtgever wordt verwacht dat hij tijdens de bouw en zeker bij oplevering goed beoordeelt wat de aannemer heeft gepresteerd.

2. Ook is van belang of de stenen tijdens de bouw (vóór de verwerking) door de opdrachtgever zijn goedgekeurd (bouwstoffengoedkeuring). Zijn de stenen goedgekeurd terwijl op dat moment duidelijk kon zijn dat er sprake was van een afwijkende steensoort, en vervolgens verwerkt, dan is het in principe niet mogelijk de aannemer aansprakelijk te stellen.

3. Als sprake is van een (bij oplevering niet direct zichtbaar) kwaliteitsverschil, is de aannemer aansprakelijk voor de daardoor veroorzaakte schade. De schade kan bijvoorbeeld zien op hogere onderhoudskosten omdat de steenkwaliteit lager is.

Als u meer informatie nodig hebt, hoor ik graag wat precies het probleem is met de stenen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag