Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Goedemorgen,

Ik heb zelf twee vragen?

1. Ik zou graag gaan voor co- ouderschap en mijn twee jongens zie ik nu om het weekend? Ze wonen bij hun moeder maar ik zou willen weten hoe dat in zijn werking gaat..?

2. Ondanks is er helaas in mijn financiële situatie (werk) verandering in gekomen en daardoor is mijn huishoudboeken zwaar onder druk komen te staan. En nu eis mijn ex wel elke maand de alimentatie maar kan mijn hypotheek niet betalen! Nu heb ik geen geld om een advocaat te betalen. Maar wat zijn mijn plichten en rechten op een normaal leef bestaan?

Ik begrijp dat u de omgangsregeling wilt uitbreiden en de kinderalimentatie wilt wijzigen. Allereerst kunt u proberen hierover met uw ex-partner afspraken te maken.
Uit uw vragen meen ik echter al wel af te kunnen leiden dat dit niet echt tot de mogelijkheden behoort. Er rest u dan niets anders dan dit voor te leggen aan de rechtbank. U kunt dit in één verzoekschrift doen, wel is het mogelijk dat de rechter de zaken gesplitst zal behandelen. U hoeft in dat geval echter maar één keer griffierecht te betalen.

Wat betreft de uitbreiding van de omgangsregeling zal de rechter het belang van de kinderen voorop zetten en bezien of een uitbreiding mogelijk is. Daarbij is o.a. relevant hoe de zorgverdeling tijdens de relatie was, hoe deze daarna is vormgegeven en of u zogezegd met uw ex-partner door een deur kunt. Voor co-ouderschap wordt dit laatste wel vaak als voorwaarde gesteld.

Met betrekking tot de kinderalimentatie kunt u door een advocaat een berekening laten maken op basis van uw huidige situatie en u laten voorlichten omtrent de kansen op herziening in een procedure. Daarvoor is een voorwaarde dat er sprake is van een relevante wijziging van omstandigheden sinds de vaststelling van de alimentatie. Het is sowieso aan te bevelen een herberekening uit te laten voeren, aangezien de kinderalimentatie met ingang van 1 januari a.s. niet meer fiscaal aftrekbaar zal zijn. Bovendien treden er dan andere (relevante) wijzigingen in werking, die ook aanleiding kunnen geven tot verlaging van kinderalimentatie. Wel merk ik op dat als u ook partneralimentatie betaalt, het zo is dat een verlaging van de kinderalimentatie kan leiden tot verhoging van de partneralimentatie, maar dat is geheel afhankelijk van de omstandigheden van het geval.

Voor het voeren van de procedures hebt u een advocaat nodig.
Onder omstandigheden wordt deze gedeeltelijk door de overheid betaald, namelijk als uw inkomen en vermogen aan bepaalde voorwaarden voldoet. U betaalt in dat geval wel een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Of u aan de voorwaarden voor gefinancierde rechtsbijstand voldoet kunt u nakijken op de website van de Raad voor Rechtsbijstand, www.rvr.org.
Komt u hier niet voor in aanmerking dan zult u zelf de advocaat moeten betalen.

Graag zou ik u bij vorenstaande ter zijde staan. U kunt contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag