Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedemiddag, op mij oprit staat een lantaarnpaal van de gemeente. Deze staat op mijn grond tegen de scheiding aan van de oprit van de buren. Ik woon in een doodlopende straat en kan door deze paal slecht de oprit van mijn woning op. In goed overleg met de buren overeen gekomen dat deze ook 2 meter verder op mijn oprit geplaatst kan worden of aan de overkant van de straat. Dit bij de gemeente aangevraagd, en zij willen dit doen, maar dat kost mij 600 euro. Nu heb ik gehoord dat er een regel schijnt te zijn dat wanneer een lantaarnpaal van de gemeente op particuliere grond staat (woningen niet ouder dan 25jaar) zij hiervoor geen kosten mogen rekenen. Klopt dit?

Alvast bedankt voor uw antwoord!

Goedemorgen.

De lantaarnpaal behoort tot de inrichting van de openbare weg. Een gemeente mag als wegbeheerder op de openbare weg dan ook verlichting plaatsen. Dat die verlichting (en misschien zelfs een stukje van de rijbaan) op uw grond ligt, vindt de Wegenwet minder zo belangrijk. Veel eigendomsgrenzen trekken zich niets aan van wegen en het komt dus regelmatig voor dat een eigendomsgrens ergens onder stoep of midden op de rijbaan ligt. Feitelijk heeft de eigenaar van die grond er niets aan, want de gemeente in zijn rol als wegbeheerder, is dan de baas over de weg en dus ook over de ondergrond.

Het is dus mogelijk dat de openbare weg, of een stukje daarvan, inclusief openbare verlichting, op úw grond staat. Ooit zal daar door een vorige eigenaar van uw grond, vermoedelijk toestemming voor zijn verleend.

De gemeente staat hoogstwaarschijnlijk dus in haar recht. Dat zoiets niet prettig voor u is, is begrijpelijk.

De regel waar u op doelt (geen kosten voor lantaarnpalen op particuliere grond) ken ik niet: nooit van gehoord.

Ik adviseer u contact op te nemen met de gemeente en de mogelijkheden te onderzoeken tot verplaatsing, voor een vriendelijke prijs. Houdt er rekening mee dat als de gemeente (als wegbeheerder) zélf geen redenen heeft tot verplaatsing en dus alleen daartoe overgaat, omdat u dat vraagt, dat zij dan ook de kosten bij u mag neerleggen.

Ook kunt u bespreken of de gemeente niet binnenkort werkzaamheden bij u in de straat moet verrichten (aan de riolering, de weg of iets dergelijks) en of verplaatsing dan kan worden meegenomen (dat wordt wel "werk met werk maken" genoemd en kan de kosten weer drukken).

Succes!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag