Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedemiddag,
Ik heb onlangs van mijn werkgever (uitzendbureau) een mail gehad waarin mijn nieuwe (bruto) uurloon in vermeld staat. Nu heb ik mijn salarisstrook gekregen en blijkt het €2,33 per uur minder te zijn. Na navraag te hebben gedaan geven ze aan dat het verkeerd was en dat het eerder genoemde bedrag niet bij de slotting (waar op mijn bedrijf mee gewerkt wordt) hoort.
Is het bedrag wat zij eerder in de mail genoemd hebben bindend? Het is per slot van rekening zwart op wit genoemd.
Alvast bedankt voor uw reactie.

Beste vraagsteller,

Als het bedrag wat op uw salarisstrook staat vermeldt, voorafgaand is afgesproken in de arbeidsovereenkomst en deze is ondertekend door zowel u als uw werkgever, kan de werkgever dit nu niet eenzijdig wijzigen. Ook al is er echter een fout gemaakt door de werkgever, wil dit niet zeggen dat de fout bij u neergelegd kan worden.

In principe is in uw geval sprake van een loonsverlaging. Loonsverlaging mag echter in enkele uitzonderlijke gevallen.

Het is wel belangrijk om met enkele situaties rekening te houden:
- De werkgever kan aantonen dat er echt sprake is van een vergissing/fout ingeval hij kan bewijzen dat er meerder werknemers zijn die exact dezelfde werkzaamheden verrichten tegen met dezelfde arbeidsomstandigheden.
- Als u zelf voorafgaand aan het ondertekenen van de arbeisovereenkomst wist dat er een fout was in het vaststellen van de brutoloon en deze niet heeft aangekaart.
- Heeft u een tijdelijke arbeidsovereenkomst? Wanneer dit het geval is houd er rekening op dat als de gemoederen hoog oplopen, de werkgever kan besluiten om uw arbeidsovereenkomst niet te verlengen.

Al met al bespreek dit met uw werkgever, wellicht kunnen jullie samen een middeweg vinden. Dit neemt niet weg dat de werkgever, als "goed werkgeverschap", nog voor u uw salarisstrook ontving u de hoogte had moeten stellen.
In het geval uw werkgever niet kan aantonen dat hier sprake is van een fout, mag het brutoloon niet zomaar eenzijdig worden gewijzigd. Hiervoor heeft de werkgever uw toestemming nodig. Laat desnoods uw arbeidsovereenkomst zien in combinatie met de e-mail die u heeft ontvangen.


Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag