Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedemiddag,

Ik heb een vraag en hoop dat u kunt helpen:

Wij willen misschien een huis kopen van onze oma (90 jaar / woont in een verzorgings tehuis), het huis is onlangs getaxeerd op 380.000. In goed overleg met de familie en oma willen wij de woning overnemen voor 360.000 (meer kunnen we nu niet financieren). De kantonrechter is hierbij betrokken; dit is gebruikelijk in situaties waarbij een persoon niet zelf meer de financien beheert (dit gebeurt via de dochter). De procedure is nu dat wij het bod voorleggen aan de rechter en de rechter geeft - simpel gezegt - akkoord of niet. Heeft het verder nog gevolgen om te verkopen onder de taxatiewaarde (zoals belastingtechnisch / schenking etc.)? Hoe gebruikelijk is het om onder de taxatiewaarde te verkopen (is dat eenvoudiger in de tijd van crisis?)? Heeft u verder nog tips hoe te handelen zonder voor verrassingen te komen staan. Ik wil graag goed voorbereid zijn, omdat ik begrijp dat het toch nog best een lastig verhaal is om van familie een woning te kopen. We willen dit natuurlijk voor alle partijen zo gunstig mogelijk aanpakken.

Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

Als de kantonrechter akkoord is dan is er geen probleem alleen kan de belastingsdienst nog moeilijk gaan doen omdat u door het huis € 20.000,- onder de getaxeerde waarde te kopen een voordeel heeft dat de belastingdienst als een schenking kan zien

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw reactie. Is er een bepaald tijdsbestek / moment waarin de belastingdienst moeilijk kan doen? Gebeurt dit direct bij de koop of kan dit ook jaren later nog naar boven komen? Wat zou het schenkingspercentage zijn over deze 20.000? Hierbij moet ik ook zeggen dat de WOZ waarde €423.000 is, kan het zijn dat de belastingdienst hier ook naar kijkt?


Dit is een vraag over belastingrecht en daar heb ik onvoldoende kennis van. De notaris zou u daarover moeten kunnen informeren en anders zou u contact kunnen opnemen met de notaris telefoon.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag