Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedemiddag, Graag zou ik advies willen over de volgende situatie:

Ik ben studente en huur een kamer in Amsterdam. Het huis wordt gedeeld met twee andere studenten. Onze huisbaas komt vaak onaangekondigd langs. Soms zijn wij aanwezig vaak ook niet. Hij werkt dan aan zijn laptop aan de eettafel.

Op een middag benaderde hij ons dat er schade is aan de eettafel. Hij gaf aan dat wij dit gedaan hebben en hij een bedrag van onze borg in wilt gaan houden.

Bij intrek is er overigens nooit een opnamestaat gemaakt. Wij weten alle drie van niets voor wat betreft de schade aan de eettafel.

Nu hebben mijn ouders hem tot op twee keer aan toe om een aansprakelijkheidsbrief verzocht voor de verzekering.

Mijn huisbaas laat dit na. Sterker nog hij laat weten in de brief dat we overeengekomen zijn dat hij dit van mijn borg in mag houden. Hij laat dus na om mij aansprakelijk te stellen. Daarnaast heeft hij tot op heden niemand naar de tafel laten kijken.

Mijn vraag aan u is:
• Als ik geen aansprakelijkheidsbrief krijg binnen mijn huurperiode (die verloopt eind deze maand) heb ik dan recht op mijn borg? Mag iemand dus je borg inhouden zonder je aansprakelijk te stellen?
• Moet ik mijn huisbaas nu in gebreke stellen dat hij geen aansprakelijkheidsbrief opstelt?
• Kan ik mijn huisbaas nog in gebreke stellen als ik de woning al verlaten heb?
• Mijn huisbaas geeft aan dat als ik de woning inspecteer met hem direct mijn sleutels moet inleveren. We doen dus geen voorinspectie. Ik moet direct de woning verlaten ook al heb ik voor de hele maand juni huur betaalt. Kan hij dit zo stellen? Wat zijn hierin mijn rechten?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Als de claim onterecht is dient u dit schriftelijk helder te melden. Vervolgens wordt dan wel eens de oplossing gekozen de laatste maand huur niet te betalen en te verrekenen met de borg als er geen grond is daarop iets in te houden.

Beoordeel dit antwoord:



Uw verhuurder lijkt het niet zo nauw te nemen met de regels. U geeft aan in Amsterdam te wonen en studeren. Dan kunt u voor hulp hierbij kosteloos terecht bij het Amsterdams Steunpunt Wonen, zie http://www.steunpuntwonen.nl/. Succes.


Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte mw. Doomernik en meneer de Schepper,

Bedankt voor uw reactie. Het probleem is dat ik net zoals voorgaande maanden ook voor de laatste maand keurig mijn huur heb overgemaakt.

Hij blijft volhouden dat wij de schade aan de eettafel gemaakt hebben. Echter komt hij niet met bewijs.

Echter geeft hij ook niet aan om welk bedrag het gaat. Wij vermoeden dat hij de tafel als excuus gebruikt om onze borg (of een deel hiervan) niet terug te betalen. Daarnaast zit ik nog met het probleem dat hij na inspectie van het huis direct de sleutels wilt ontvangen. Als hij dus zogenaamd meer punten vindt geeft hij geen van ons de gelegenheid om dit te herstellen. Kan dit?

Met vriendelijke groet,

Student




Nee, dat mag allemaal niet. Daarom raad ik u nogmaals aan te gaan naar het Amsterdams Steunpunt Wonen, zie http://www.steunpuntwonen.nl/. Succes.


Beoordeel dit antwoord:

Meestal trekt degene die het geld in zijn zak heeft aan het langst eind in zulke situaties omdat procederen voor dergelijke bedragen eigenlijk niet loont. U staat dus op achterstand. De tip van mw. Doomernik is denk ik een hele goede.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte mr. Doomernik en meneer de Schepper,

A.s. zaterdag zal de inspectie plaats vinden. Aangezien de overige datums en tijden niet schikken i.v.m. de afronding van mijn thesis. Nu eist mijn huisbaas een bewijs van uitschrijving. Echter heb ik, zoals ook hij weet, nooit op het adres ingeschreven gestaan. Dit was omdat ik vier dagen in de week bij mijn ouders in Den Helder ben.

Kan hij dit van mij eisen?


U heeft een bijzondere huisbaas, dat is duidelijk. Wat u van elkaar mag verwachten is geregeld door wet en contract.

Als er niets over een bewijs van uitschrijving in het contract staat geldt de algemene regel dat men het juiste adres aan het GBA gemeentelijke basis administratie) moet doorgeven. Theoretisch kunt u de huisbaas tegemoet komen door een kersvers GBA-uittreksel met het inschrijfadres beschikbaar te stellen. Aangezien uw huisbaas zijn eigen wetten lijkt te maken vraag ik me af of het een verschil zal maken.

Beoordeel dit antwoord:


U heeft deze vraag ook al apart gesteld. Mijn antwoord blijft hetzelfde: de allersnelste en goedkoopste oplossing is een uittreksel halen inzake uw huidige adres. En nogmaals, ga naar het ASW.

Beoordeel dit antwoord:


U heeft deze vraag ook al apart gesteld. Mijn antwoord blijft hetzelfde: de allersnelste en goedkoopste oplossing is een uittreksel halen inzake uw huidige adres. En nogmaals, ga naar het ASW.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag