Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedemiddag dames en heren,
Wij wonen sinds 3 jaar in Geesteren (gemeente Tubbergen) in een senioren huurwoning. Vlak achter de erfscheiding staat een rij bomen (eiken) van 35 jaar oud. De afstand bedraagt bij sommige gevallen nog geen twee meter. Deze reusachtige bomen geven veel overlast, en dan bedoel ik het niet de enorme berg bladeren en eikels die we één keer per jaar hebben. Dat hoort er gewoon bij. In deze eiken bevindt zich ieder jaar zeer veel luis. En die geven een afscheiding af, men noemt dat zogenaamde honingdauw. Op alles ontstaat er een vieze kleverige laag. Ook hangen de takken van de bomen ver over ons terras en door het enorm bladerdek krijgen wij nooit enig zonlicht op ons terasas en in huis. Wij zijn altijd weer blij als het winter is en we weer zonlicht in huis krijgen.

Twee jaar gelden hebben wij de gemeente Tubbergen gevraagd of hier iets aan te doen viel. Zij gaven ons gelijk dat de takken wel erg overhingen en zij hebben toen alle bomen opgekroond. Maar nu, twee jaar later is het weer het zelfde verhaal. Wij hebben wederom de gemeente om maatregelen gevraagd, maar zij doen er niets aan.

Waar wij ons ook erg zorgen over maken is de gezondheid van mijn vrouw en we weten niet of daar de bomen ook de oorzaak van kunnen zijn. Sinds de overgang van mijn vrouw heeft zij last van een soort allergie. Doordat er nooit zon op en in het huis schijnt is de luchtvochtigheid altijd erg hoog. Nu is dat 74%. Normaal is dat 40%-60%. Door het hoge vocht ontstaan er schimmel tussen naden en kieren. De huisarts van mijn vrouw heeft vastgesteld dat zij allergisch is voor pollen, huisstof en schimmels. Ook heeft zij veel last van haar spieren. En dan is een hoge luchtvochtigheid natuurlijk ook niet bevorderlijk. Voor dat wij in Geesteren kwamen wonen , hebben wij ruim vier jaar in Spanje gewoon en had zij nergens last van.

Ik heb de gemeente verzocht de bomen te kappen of anderszins voor een oplossing te zorgen, bij zij zijn niet in beweging te krijgen.

Kunt u mij/ons van goede raad voorzien, hoe wij het beste in deze kunnen handelen?

Alvast harterlijk dank!

Fred

Gemeenten hebben vaak groenbeleid dat wordt gepubliceerd op de website. U kunt daar eens in kijken of de gemeente zich houdt aan de eigen opgelegde verplichtingen, zo nee: dan kunt u vragen om handhaving. Daarnaast bestaat er een mogelijkheid om op grond van het burenrecht te ageren. Buren mogen elkander immers niet onrechtmatige hinder toebrengen. U kunt de gemeente sommeren om de bomen die overlast veroorzaken te onderhouden. Ik kan u eventueel bijstaan het verzoek aan de gemeente voor u juridisch te formuleren/of onderzoek te doen in vigerend beleid en aanvullend een handhavingsverzoek in te dienen. Hierdoor krijgt u rechtsmiddelen die toegang geven tot een rechterlijk oordeel.

Beoordeel dit antwoord:

Ai, wat een akelige situatie. Het vervelende is dat die bomen daar al zo lang staan, dat het recht die bomen een paar privileges geeft. De rechtspraak houdt namelijk nogal van bomen en ik denk dat uw verzoek om de bomen te kappen, niet snel door de gemeente gehonoreerd hoeft te worden. Wat u beschrijft wordt ook wel 'groenoverlast' genoemd. U zult zelf moeten aantonen dat de klachten van uw vrouw echt te maken hebben met de bomen en dat kappen echt veel belangrijker is dan behoud van de bomen. Dat wordt, zo vermoed ik, een moeilijk verhaal. Andere oplossingen zijn ook allereerst uw zorg en niet van de gemeente. En dan denk ik aan bijvoorbeeld verhuizen, slechts enkele bomen opkronen of zelfs kappen, enz. Daarbij kan de hulp van de gemeente ook nodig zijn. Met wat juridische hulp kunt u een gesprek beleggen met de wethouder, om te bekijken wat de gemeente voor u kan doen. Neem daartoe contact op met een jurist die verstand heeft van bomen en de openbare ruimte, zoals ik.

Beoordeel dit antwoord:

Beste heer, mevrouw,

We hebben uw verhaal gelezen en begrijpen uw situatie.

We bieden u aan uw probleem middels het televisieprogramma ' Mr. Frank Visser Doet Uitspraak' op te lossen.

Mr. Frank Visser is 20 jaar geleden begonnen met het tv-programma 'Rijdende Rechter' omdat hij vond dat elke burger recht heeft op recht! En dat vindt hij nog steeds.

Als u interesse heeft in deelname kunt u ons bellen. Ook voor een vrijblijvend kostenloos gesprek.

Hartelijke groeten,

Vera Driessen
Redacteur ' Mr. Frank Visser Doet Uitspraak.'

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag