Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedeavond,
Mijn dochter is vanaf januari 2011 in dienst als kassamederwerkster bij fraincher Albert Hein voor heen was het C1000 bij c 1000 aangenomen en overgenomen door AH. Nooit echt een contract verlenging gehad naar mijn weten gaat het dan naar verloop van de tijd over naar een contract voor onbepaalde tijd. Dit jaar ging ze voor stage naar buitenland voor 3 maanden heeft dat mondeling doorgegeven aan een leidinggevende van de kassa ze heeft aangegeven dat ze de periode van 10 april 2015 tot 13 juli 2015 niet inzetbaar is ook aangegeven dat ze na 13 julli weer beschikbaar zou zijn. Was goed er werd wel gezegd dat de baas haar uit het systeem zou zetten ze wist toen eigenlijk niet precies wat dat inhield en dat ze misschien niet de uren zou kunnen werken die ze nu deed. Vond dat toen eigenlijk al een vreemd verhaal. Nu is ze weer thuis en heeft dat ook door gegeven aan haar werkgever die geeft nu aan dat ze is weggaan dus eigenlijk ontslag heeft genomen maar ze heeft geen ontslag brief getekend. In een gesprek met haar werkgever komt boven dat hij haar opnieuw moet aannemen en hij weet nog niet of hij dat wel wil. Onze vraag is kan hij dit zomaar doen?

Gaande ervan uit dat uw dochter een contract voor onbepaalde tijd heeft, is deze wijze van "ontslag" door haar werkgever niet rechtsgeldig/onterecht. Dit betekent dat de contract nog steeds doorloopt.

Op grond van de nieuwe ontslagwetgeving (inwerkingtredingsdatum: 1 juli 2015) dient de werkgever bepaalde regels/wetten in acht te nemen. Ten eerste kan geen opzegging plaatsvinden indien de werknemer (uw dochter) met de opzegging heeft ingestemd. Vervolgens is de werkgever verplicht, indien hij de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wilt beeindigen met uw dochter, moet hij een ontbindingsverzoek bij de kantonrechter indienen.

De mogelijkheid die uw dochter heeft op basis van de wet, is via de kantonrechter de opzegging vernietigen die in strijd is met artikel 7:671 BW

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw antwoord de werkgever van mijn dochter heeft haar niet ontslagen maar hij zegt dat ze zelf weg is gegaan door op stage te gaan voor 3 maanden maar mijn dochter heeft aangegeven aan de leidinggevende van de kassa dat ze van 10 april tot en met 13 juli niet inzetbaar is maar vanaf 13 juli weer wel dat is een mondelingen afspraak geweest en kreeg ze wel toestemming . Ze kreeg een week van te voren te horen van de leidinggevende dat ze tijdelijk uit het systeem wordt gezet want dat is belastingtechnisch goedkoper, was een heel vaag verhaal maar ze stond toen op punt om te vertrekken voor 3 maanden naar Polen dus echt tijd om daarop te reageren was er niet en ze ging er toen nog vanuit dat als ze thuis zou komen wel weer direct aan het werk zou kunnen maar weer eenmaal thuis kreeg ze te horen dat ze weer in het systeem gezet moest worden en dat er gekeken moest worden of er wel nog plek voor haar was dus of ze eigenlijk nog wel in dienst genomen zou worden Dus de werkgever is toen er van uit gegaan dat ze ontslag heeft genomen. Ze is in gesprek met hem geweest hij gaat er over nadenken of ze weer terug mag komen. Uiteindelijk trek ze aan het kortste eind is dit een machtspositie van de werkgever waar hij misbruik van maak en zal het waarschijnlijk uit draaien op een rechtszaak waar mijn dochter geen zin in heeft en de werkgever hier uiteindelijk mee weg komt. Met vr Gr Els.


Het feit dat haar werkgever het argument gebruikt, "dat ze zelf ontslag heeft genomen" is ook geen rechtsgeldig argument. Het argument dat ze uit het systeem werd gehaald voor belastingtechnische redenen is ook geen relevant argument.

TER ILLUSTRATIE: indien een werknemer zijn ontslag aankondigt, dient de verklaring van de werknemer duidelijk te zijn. (Jouw dochter heeft op geen enkele moment aangegeven dat ze ontslag wilt nemen.)
- De werkgever heeft een onderzoeksplicht, bijv. of de werknemer inderdaad ontslag wilt nemen.
- De werkgever heeft een informatieplicht, bijv. de werknemer duidelijk informeren over de negatieve gevolgen die een ontslagname kan hebben.
In zulke gevallen vragen de meeste werkgevers voor een schriftelijke bevestiging van de werknemer. (In het geval van jouw dochter is er ook geen sprake van haar zogenaamde ontslagname in geschrift.)

Mvg,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw reactie!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag