Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Goede morgen,
Ik ben ben een MS patiƫnt. Ik heb mijn uiterste wil op papier gezet waarin ik heb bepaald dat het wettelijk erfrecht van toepassing is. Daarnaast heb ik een volmacht (financieel en medisch) toegekend aan mijn vrouw en aan mijn broer. De wet zegt dat ik deze onderhandse akte in bewaring moet geven bij een notaris. Nu heb ik verschillende notarissen gebeld en blijkt dat de kosten voor een "akte van depot" vaak duurder zijn als een notarieel testament. Ik heb het geld niet om deze kosten te voldoen. Als ik mijn uiterste wil niet bij een notaris in bewaring geef, word deze dan nietig verklaard als ik overlijd of zal de kantonrechter hier toch naar kijken en nadat hij bepaald heeft dat ik op het moment van schrijven nog bekwaam was, dit toch ten uitvoer laten brengen?

In afwachting van uw antwoord verblijf ik.

Een uitsterste wil moet in een notariele akte zijn vastgelegd of anders onderhands zijn gedeponeerd bij een notaris. Het testament is anders niet rechtsgeldig. Maar misschien het het niet nodig een testament te maken. U wilt dat het wettelijke erfrecht van toepassing wordt na uw overlijden. Als er geen testament gemaakt is, is het wettelijke erfrecht altijd van toepassing. (Tenzij u nog een ouder testament heeft met een andere strekking)

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste heer Santema,
Bedankt voor uw antwoord. Begrijp ik u dan goed dat het geven van een volmacht en het toekennen van voogdij onderhands en zonder tussenkomst van een notaris wel rechtsgeldig is?


Een volmacht kan in het algemeen onderhands woren verstrekt, zonder notariele akte.
Het aanwijzen van een voogd moet bij notariele akte.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag