Stel vraag

Particulier


goede middag, een dochter van mijn vriendinheeft met haar fiets schade veroorzaakt aan een geparkeerde auto. mijn vriendin was op dit moment niet WA verzekerd. nu gaat de allrisk verzekering van de tegenpartij de schade waarsch op mijn vriendin verhalen. het schadebedrag is ongeveer 1500 a 2000 euro. nu heb ik gehoord van iemand die bij een verz maatschappij werkt dat ze niet het hele schade bedrag zou hoeven te betalen omdat haar dochter op het moment 9 jaar is. klopt dit? En mijn vriendin is gescheiden(en heeft de zorg voor haar dochter) en de vader van het meisje is "alleenstaand"WA verzekerd,dus kan niet via zijn WA verz vergoedt worden.moet hij wel meebetalen aan de schade van zijn dochter? vriendelijk dank

Beste vragensteller,

Het kind is 9 jaar oud. Daardoor kan zij niet aansprakelijk zijn, maar zijn haar ouders risicoaansprakelijkheid. Aannemende dat beide ouders het gezamenlijk gezag hebben, zijn beide ouders kwalitatief aansprakelijk. Dat wil zeggen zowel uw vriendin als haar ex. Wanneer haar ex een aansprakelijkheidsverzekering heeft, dan kan hij de schade daar melden. dat hij als "alleenstaande" verzekerd is, maakt hier niet uit. Hij is immers verzekerd en hij is (risico)aansprakelijk, daarvoor zal zijn verzekeraar dekking moeten verlenen.

Wel kan zijn verzekeraar, wederom ervan uitgaande dat beide ouders het ouderlijk gezag hebben, de helft van het door hen uitgekeerde bedrag verhalen op uw vriendin. Het is echter de vraag of deze verzekeraar voor een relatief klein bedrag veel moeite zal willen doen.

Mijn advies: laat de ex van uw vriendin deze kwestie eerst melden bij zijn aansprakelijkheidsverzekeraar!

Succes!

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

dank voor uw antwoord,bedoelt u met gezamenlijk gezag dat er een normale omgangsregeling is en als de moeder iets overkomt dat de dochter dan automatisch onder de zorg van haar ex komt te vallen? want de rechter heeft bij hun scheiding de zorg/onderdak van de dochter aan de moeder toegewezen


Beste vraagsteller,

De vraag of beide ouders gezag hebben staat los van de vraag aan wie de zorg/onderdak is toebedeeld en/of er een omgangsregeling is. Indien het kind uit het huwelijk is geboren, dan hadden beide ouders het ouderlijk gezag. Indien dit door de rechter niet gewijzigd is, dan hebben zij dat nog steeds.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

oke dat hoopte ik te horen. ik heb de ex inmiddels aan het werk gezet en hij gaat zijn verzekering melden dat zijn dochter schade heeft toegebracht. ik heb nog een laatste vraag wat betreft de WA verzekering.als ik het goed begrijp uit uw eerdere antwoorden dan hoef je dus als ouder alleen jezelf WA te verzekeren. dit vraag ik omdat ik voor mijn vriendin net weer haar verzekering in orde heb gemaakt en zij nu gezins verzekerd is. Dus incl 2 kinderen,waardoor ze dus meer premie betaalt. Waarom vragen verz maatschappijen dan naar gezinssamenstelling,immers als een kind schade veroorzaakt dan kan het dus ook gewoon verhaald worden via een "alleenstaande"verzekering. waarvoor dient dan die extra verzekering voor het kind/kinderen? dank voor de snelle antwoorden u heeft mij hiermee goed geholpen.


Beste vraagsteller,

Kinderen jonger dan 14 jaar oud zijn niet aansprakelijk. Dat komt omdat art. 6:164 BW bepaalt dat een gedraging van een kind jonger dan 14 jaar oud niet aan hem als onrechtmatige daad kan worden toegerekend.
In diens plaats is ex. art. 6:169 BW degene die het ouderlijk gezag of de voogdij over het kind uitoefent risico-aansprakelijk. Wanneer deze ouder _zijn_ aansprakelijkheid heeft verzekerd, dan moet de verzekeraar dekking verlenen, tenzij hij uitdrukkelijk de aansprakelijkheid ex. art. 6:169 BW uitsluit indien de kinderen niet zijn meeverzekerd. Dat doet echter, voorzover mij bekend, geen enkele verzekeraar.
Pas bij kinderen vanaf 14 jaar en ouder moeten de aansprakelijkheid van de kinderen zelf zijn meeverzekerd.
In het geval het een gezin betreft: vader, moeder en kind(eren), is vaak een gezinsdekking goedkoper dan twee alleenstaande dekkingen. Daarom is het in dat geval vaak goedkoper om een gezinsdekking (inclusief kinderen) af te sluiten. Daarover zou een assurantietussenpersoon u nader kunnen informeren.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag