Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte,

Vorige week heb ik in een conflict met mijn werkgever verkondigd ik zal vertrekken uit het bedrijf, dit dan wel vrij impulsief. De druppel liet de emmer overlopen, er heeft zich de afgelopen maanden e.e.a. voorgedaan waardoor de druk enorm op is gelopen.

Feit is wel dat ik nog geen nieuwe geschikte baan gevonden heb. 12 juli jongstleden is er een gesprek geweest tezamen met mijn werkgever en zijn vrouw, zijn vrouw notuleerde het gesprek.
Aangegeven heb ik de punten die mij dwarszitten en ook heb ik aangegeven bij mijn standpunt te blijven ik weg zal gaan dan wel zal ik tot de laatste dag mijn werkzaamheden tot behoren blijven uitoefenen, ik sta onder vast contract. Mijn werkgever vroeg mij een einddatum ik geef als antwoord ik eerst een nieuwe baan te willen hebben voordat ik definitief ontslag neem.
Mijn werkgever vindt dit te vrijblijvend en gaat hier niet mee akkoord, hij stelt voor tezamen een beëindigingsovereenkomst aan te gaan zodat ik in ieder geval recht hebt tot uitkering. Ik heb ten slotte 'mondeling toegezegd' ik weg zal gaan is hij van mening.

In mijn ogen zijn de volgende stelling volledig verschillend ; 'ik ga weg' / 'ik neem ontslag' .

Mijn werkgever is het hier niet mee eens en is in de overtuiging ik op korte termijn te moeten vertrekken dan wel met een tezamen overeenkomst. Dit in mijn ogen om loonkosten omlaag te brengen door mij te dwingen tot een snelle ontslagdatum.

Kunt u mij adviseren hier mee om te gaan?

Uw mededeling dat u probeert een andere baan te vinden en dan weg gaat mag geen reden zijn voor de werkgever om af te dwingen dat u een om een vaststellingsovereenkomst tekent en op die manier een einde maakt aan de arbeidsovereenkomst. De werkgever kan altijd een ontslagvergunning vragen bij het UWV of een ontbinding bij de kantonrechter. In een aantal vergelijkbare zaken heeft de rechter al aangegeven dat de werkgever niet er van uit mag gaan dat de werknemer zelf ontslag neemt alleen omdat hij door een aantal voorvallen zegt dat hij het zat is en op zoek gaat naar een andere baan.
Ik adviseer u dan ook om geen vaststellingsovereenkomst te tekenen zonder dat u daarover met een jurist gesproken heeft.

Beoordeel dit antwoord:



U dwingen mag de werkgever niet. Maar het hangt heel erg van de situatie af wat wijsheid is. Ik raad u aan om nu nog nergens mee akkoord te gaan en juridische hulp in te schakelen. Als u er al lang werkt kan een lange opzegtermijn worden afgesproken. Dan heeft u tijd om ander werk te zoeken. Ook kunnen bij een vaststellingsovereenkomst zaken geregeld worden die bij andere wijzen van ontslag / ontslag nemen niet zo maar geregeld kunnen worden, bijv. (de hoogte van de) ontslagvergoeding, vrijstelling van werk, wel/geen uitbetaling vakantiedagen, regelingen inzake bedingen over bijv. concurrentie en/of studiekosten. Enz. Enz.

U kunt vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij, bijv. via de link onder dit antwoord die u ziet als u hebt ingelogd.


Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag