Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Geachte Rechtswinkel,

Sinds februari ben ik in het buitenland. Ik ben in juni weer terug in Nederland. Alleen SVB wilt weten waar ik verblijf in het buitenland en dreigt mijn kinderbijslag stop te zetten. Terwijl ik nog wel ingeschreven ben in Nederland.
Ik vraag me af of ze in hun recht staan, om mijn adres gegevens te krijgen in het buitenland. Terwijl ik kan bewijzen dat ik werkelijk in juni in Nederland ben.

Ik hoop spoedig van jullie te horen

Voor de SVB is niet van belang waar u ingeschreven staat maar wat uw feitelijke situatie is. U heeft de verplichting om alle noodzakelijk informatie aan het SVB te verstrekken. Doet u dat niet dan kan de SVB de uitkering inderdaad stop zetten.

Volgens de wet is een adres in Nederland namelijk niet genoeg om aan te tonen dat je er woont. Of in officiële woorden: om te worden beschouwd als ingezetene. Daarvoor is meer nodig. Je woont in Nederland als je op verschillende manieren aan Nederland gebonden bent:
· juridische binding: heb je de Nederlandse nationaliteit? Zo nee, hoe zeker is het dat je in Nederland blijft wonen?
· economische binding: heb je werk in Nederland of een eigen woonruimte?
· sociale binding: zijn er aanwijzingen dat je in Nederland wilt blijven? Woont je gezin of familie bijvoorbeeld in Nederland? Gaan je kinderen naar een Nederlandse school?
Als u de kinderbijslag krijgt en in een ander land gaat wonen, maar in Nederland blijft werken, verandert er meestal niets aan uw kinder­bijslag.

Als u tijdelijk in het buitenland gaat wonen, krijgt u alleen nog Nederlandse kinderbijslag als u:
•tijdelijk buiten Nederland werkt en een detacheringsverklaring heeft, of
•als Nederlander in het buitenland in dienst van een Nederlandse overheidsinstelling werkt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste meneer Martens,

Allereerst wil ik u hartelijk danken voor uw snelle reactie.
Maar ik ben niet helemaal tevreden over de antwoord dat ik heb gekregen. Er blijven bij mij nog onduidelijkheden.
Namelijk, hoe is het mogelijk dat een Nederlander die een kind heeft recht blijft houden op kinderbijslag als hij minimaal 4 maanden in Nederland is. Met andere woorden hij mag 8 maanden buiten Nederland verblijven, zonder deze recht te verliezen. En ik ben slechts 4 maanden op vakantie in het buitenland.

Hoe is het dan mogelijk dat ik me helemaal moet verantwoorden voor mijn tijdelijke verblijf (vakantie) in het buitenland?

Terwijl alles te bewijzen is. Ik kan ticket laten zien en de stempels op mijn pasport overhandigen.

Wellicht kunt u een reactie geven op wat ik hierboven heb geschreven?


Met vriendelijke groet


Beste vraagsteller,
hoe weet de SVB dat u in het buitenland zit? Zitten de kinderen al op de basisschool?
Sinds dit jaar zijn er behoorlijke boetes gesteld op het nalaten van de verplichting bepaalde gegevens door te geven aan SVB: een daarvan is dat u met uw kinderen langer dan 3 maanden in het buitenland zit.
De 8 maanden eis die u stelt wordt door gemeentes gehanteerd en de belastingdienst om te bepalen of een persoon in Nederland woont , of niet. De SVB hanteert eigen regels, overigens alle instanties hanteren weer andere regels.
Het probleem hier is dus dat u aan SVB de tijdelijke verhuizing door had moeten geven voor het recht op kinderbijslag. Als uw kinderen onder de 16/17 jaar zijn en u gewoon een adres doorgeeft is er m.i niets aan de hand. Komt er toch een probleem, dan mag u mij vrijblijvend contacteren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag