Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte Rechtswinkel,

Door het beëindigen van mijn contract bij mijn huidige werkgever dreigt er een conflict te ontstaan over de boete van de lease auto.
In mijn arbeidscontract wordt verwezen naar het lease reglement en deze verwijst dan naar de Personeelsgids waarin de boete regeling staat. Hieronder de teksten.

Tekst uit arbeidscontract:

“De voorwaarden en bepalingen inzake de lease-auto staan beschreven in het Reglement lease-auto (versie 3.0) en de Personeelsgids (versie 3.0).”
In het Reglement lease-auto staat dan:
“Indien de medewerk(st)er het dienstverband op eigen initiatief beëindigt en daarmee de aangegane leaseovereenkomst voortijdig wordt verbroken, kan Werkgever X de daaruit voortvloeiende extra kosten aan de medewerk(st)er in rekening brengen.
Zie hiervoor ook de voorwaarden in de Personeelsgids van Werkgever X.”

In de Personeelsgids staat dan uiteindelijk de boete regeling:

“Bij opzegging van het arbeidscontract door de werknemer binnen de lease-termijn, verplicht de werknemer zich om aan Werkgever X een boete te betalen van:
4 x het maandelijkse leasebedrag voor het 1e jaar dat het leasecontract loopt;
3 x het maandelijkse leasebedrag voor het 2e jaar dat het leasecontract loopt;
2 x het maandelijkse leasebedrag voor het 3e jaar dat het leasecontract loopt;
1 x het maandelijkse leasebedrag voor het 4e jaar dat het leasecontract loopt.”

Mijn inziens heb ik nooit getekend voor de boete regeling. Ik heb weliswaar het contract getekend maar niet het Reglement lease-auto noch de Personeelsgids.

Heb ik een punt of zit ik er naast?

De vraag is of in de arbeidsovereenkomst een bepaling is opgenomen dat u bent gebonden aan de regels in de personeelsgids en het reglement. Met het ondertekenen van de arbeidsovereenkomst bent u hieraan dan gebonden. Soms ontbreekt zo'n bepaling, wat betekent u alleen gebonden bent aan bepalingen die u anderszins (schriftelijk) heeft aanvaard. U kunt voor nader advies rechtstreeks contact opnemen met een van de arbeidsrechtjuristen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag