Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geachte meneer/mevrouw,

Wij hebben ander half maand geleden een huis gekocht van 1965. Nu we er wonen komen we er achter wat er niet en wel werkt. Na de regenval van afgelopen weken loopt de riolering niet meer makkelijker door van de keuken. In het voorlopig koopcontract (deel B) stond dat de voorkant van het gebouw op een gesaneerde septic tank uitkomt. Maar van de keuken op een bezink tank (achter in de tuin), deze komt via een overstort dan uit op de riolering richting de voorkant van het huis, zei de verkoper. Van de buren krijgen we nu te horen dat de oprit vaak open lag en dat er problemen waren met de riolering (waarschijnlijk verstoppingen). Hadden ze dat niet moeten melden bij de meldplicht? Volgens mij hebben hun de meldplicht niet nageleefd met als gevolge van dien. Is het dan niet zo dat zij voor de kosten moeten opdraaien voor een werkende rioleringssysteem. Bijvoorbeeld het geheel saneren van de tank? Hoe kunnen we dit het beste aanpakken? Is een e-mailtje naar de makelaar genoeg?

Wat u niet met eenvoudig onderzoek kunt vaststellen valt onder de meldingsplicht van verkoper.
In ieder geval dient u de wederpartij schriftelijk te wijzen op het gebrek, zodat e.e.a. komt vast te liggen. Verder kunt u kiezen voor:
* De overeenkomst deels ontbinden en het deel gelijk aan uw schade terug vorderen;
* Een termijn stellen om e.e.a. in orde te brengen en aangeven dat u anders de overeenkomst ontbindt, of dat succesvol kan ligt aan de Ernst van de tekortkoming;
* De koopovereenkomst vernietigen met een beroep op dwaling.

Soms lukt het ook om iets als hier aan de hand is in der minne te regelen, er is iets voor te zeggen dat in ieder geval te proberen. Lukt dat niet, dan lijkt het me verstandig een advocaat of gewone jurist in te schakelen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag