Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Geachte,

In het convenant betreffende kinderalimentatie staat het volgende vermeld.

11.1 KOSTEN VAN HET KIND.

Gezien het netto inkomen van partijen gedurende de huwelijksperiode van ruim € 4000,- per maand stellen partijen de kosten van NAAM conform de Nibud norm vast op € 620,-

11.2 KINDERALIMENTATIE

Partijen hebben goed inkomen edoch ook hoge schulden. Derhalve komen partijen overeen dat de man € 300,- per maand voor NAAM zal betalen, zulks met ingang van die maand dat de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in de daartoe bestemde registers.

Er is tijdens de WSNP een nihilstelling geweest van €163,50 kinderalimentatie.Nu deze ten einde is gekomen ga ik vanaf deze maand weer € 300,- moeten betalen volgens voorgaande.

Nu krijg ik het volgende mailbericht van mijn ex.

NAAM
Nu ook voor jou het einde van de schuldsanering in zicht komt neem ik aan dat je de volledige alimentatie gaat betalen. Volgens de scheidingspapieren is dat 600 euro per maand. Omdat je toen alleen was zijn we tot een accoord gekomen van 300 euro pm. Nu je gaat trouwen en er dus 2 inkomens zijn neem ik aan dat je de 600 euro pm gaat betalen. Daarvan zal ik NAAM verder onderhouden zoals zijn schoolkosten, kleding, ziektekosten, zakgeld etc.
Per jaar zal de alimentatie met het inflatie percentage berekend worden op 1 januari.

Inmiddels heb ik al wel een aangetekende brief aan haar verzonden, dat ik het te betalen bedrag van € 300,00 per maand, zoals in het convenant vermeld staat, over zal maken.

Voordat zij de aangetekende brief ontvangen heeft, kreeg ik van haar de volgende mail.

NAAM
Wil jij een reactie geven op mijn vorige mail over de alimentatie.
Mijn advocaat moet anders een rechtzaak over de alimentatie gaan plannen.

Hierop heb ikzelf gereageerd.

NAAM
Mijn reactie zal deze week binnenkomen bij jou
NAAM

Hoe moet ik nu handelen.

Ik ga op 1 mei 2015 hertrouwen, heeft dit invloed op voorgaande wat betreft de hoogte van de te betalen kinderalimentatie.
En wat is raadzaam, afwachten totdat ik bericht krijg van de advocaat of rechter. Of moet ikzelf ook een advocaat inschakelen.

Geachte heer,

uitgaande van wat u vertelt zou ik zeggen dat u nu € 300,-- per maand zou moeten voldoen (te verhogen met de wettelijke indexering, tenzij deze expliciet is uitgesloten). Dat u opnieuw trouwt is in principe voor de kinderalimentatie niet relevant, tenzij uw aanstaande echtgenote ook een kind c.q. kinderen heeft die bij u gaan wonen, dan hebt u voor dat kind/die kinderen namelijk ook een onderhoudsplicht. Zou u met uw aanstaande vrouw ook kinderen krijgen, dan is dit ook het geval.

Wat opvalt is dat mevrouw er blijkbaar vanuit gaat dat u de behoefte van uw kind van € 620,-- maar alleen moet dragen. De wet bepaalt echter dat deze voor rekening van beide ouders dient te komen en wel naar rato van draagkracht. Zou mevrouw aanspraak kunnen maken op kindgebonden budget dan dient dit bovendien eerst nog op de kosten van het kind in mindering te worden gebracht. Aangezien het kindgebonden budget met ingang van 1 januari 2015 is verhoogd voor alleenstaande ouders, kan het weleens zo zijn dat de ten tijde van de scheiding gemaakte afspraak sowieso herzien zou moeten worden, ook omdat kinderalimentatie met ingang van 1 januari jl. niet meer fiscaal aftrekbaar is.

Als u naast kinderalimentatie ook partneralimentatie betaalt, kan hertrouwen wel gevolgen hebben. In de berekening die wordt gemaakt ten behoeve van de partneralimentatie wordt nl. aangenomen dat u uw woonlasten kunt delen met uw nieuwe partner. Tenzij u kunt aantonen dat dit niet het geval is, doordat uw partner niet genoeg verdient.

Indien mevrouw meent dat u een ander bedrag aan kinderalimentatie moet gaan betalen dan bij de scheiding is afgesproken, zal zij daarvoor een procedure bij de rechtbank moeten starten. In dat geval moet u een advocaat inschakelen.

Ik merk op dat een eventuele verlaging van kinderalimentatie kan leiden tot een hogere partneralimentatie. Of dit het geval is, hangt af van de omstandigheden van het geval.

Gezien de toonzetting van de brieven van uw ex-partner en de hiervoor genoemde wijzigingen per 1 januari 2015 is het verstandig nu een advocaat in te schakelen. Ik zou u graag bijstaan en u kunt dan ook contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag