Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Geachte heer/mevrouw,
Mijn vriendin en haar ega zijn 12 jaar getrouwd en hebben een zoon van 10 jaar. De man heeft 1 zoon van 17 jaar en een dochter van 15 jaar uit een vorig huwelijk. In het echtscheidingsconvenant van de ex partners staat formeel 'omgang elke week vrijdag en om de week vrijdag en zaterdag. Vlak na de rechterlijke uitspraak is mondeling een verdubbeling van de tijd afgesproken; elke week vrijdag en zaterdag en om de week de zondag erbij'. Ook de schoolvakanties werden gedeeld. Het contact tussen de ouders is altijd zeer slecht verlopen, 3 mediators zijn in de afgelopen jaren 'versleten'. Mijn vriendin heeft er in de ruim 11 jaar dat de kinderen van de man over de vloer kwamen, echt alles aan gedaan om het contact met de ex-vrouw goed te laten verlopen. Het mocht niet baten. Rechtzaak over de alimentatie (gewonnen in gezin van mijn vriendin), beslaglegging loon, deurwaarders etc. Vorig jaar werd mijn vriendin overspannen van alle stress en spanningen die de omgangsregeling met zich mee bracht; haar man had inmiddels een baan in het weekend moeten aanvaarden vanwege de recessie, waardoor zij de 'opvang' van de stiefkinderen deed in het weekend. De overspannenheid werd aangewakkerd doordat zij niet goed meer met haar puber-stiefzoon door een deur kon. De effecten op haar gezin en haar zoon werden zo groot dat haar man tijdelijk ergens anders is gaan wonen. Ook om zijn kinderen te blijven zien. Vanaf de dag dat de man van mijn vriendin terug kwam bij haar (en zijn jongste zoon) is het gedoe weer begonnen. Zijn ex eist dat de man zorgplicht na komt en dus de omgangsregeling weer oppakt (inmiddels bij mediator ' om de week een weekend en helft vd vakanties' afgesproken). Mijn vriendin trekt dit niet, loopt nog steeds bij een psychologe en vreest voor haar 'kerngezin'. De man van mijn vriendin wil, gezien de leeftijd van de kinderen, zelf met hen afspraken maken. Temeer omdat hij sinds 1,5 jaar in de weekends werkt en er dus niet is. Zijn ex weigert en heeft de kinderen tot 2 keer toe op de straat in het dorp afgezet, terwijl zij wist (per email vastgelegd) dat er niemand thuis was. De kinderen zijn in de loop der jaren beschadigd (uiteraard door toedoen van beiden ouders). Jeugdzorg en IMW zijn door beide partijen in de loop der jaren benaderd, maar zonder succes. Saillant detail is dat de ex vd man van mijn vriendin bij de RvdKinderbescherming werkt. Welke rechten heeft mijn vriendin ? Kan zij gezien het bovenstaande omgang in haar huis (staat wel op beider naam) weigeren? Hoe ver strekken HAAR rechten mbt de bescherming van haar gezin ? Ps. De man van mijn vriendin wil niet meer op een ander adres wonen. Graag uw advies ajb. Ze is radeloos.

Ik zou uw vriendin adviseren om ook eens goed met haar man te spreken. Naardere situatie kan niet voortduren. Kinderen op de stoep dumpen is echt schadelijk en ronduit slecht. Ze boor de deur laten staan evenzeer. Een situatie om niet te benijden. Uw vriendin zou moeten kiezen voor haar gezin. Bovendien: kinderen van 15 en 17 zijn feitelijk niet meer te dwingen. Laat hen zelf afspraken maken met hun vader. Werkt hun moeder bij de Raad? Dan toch zeker niet als onderzoekster of gedragsdeskundige mag ik hopen, zonder de casus echt te kennen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw reactie meneer Crawfurd. Mijn vriendin heeft denk ik juist voor haar gezin gekozen door een time-out in te stellen. De gescheiden woonsituatie maakte duidelijk dat zij de druk niet meer aan kon en haar man onder het 'juk' van zijn ex uit moest komen. Deze gescheiden situatie was niet wat zij willen, ook niet voor hun zoon. Het was erg verdrietig allemaal. Na 3 kwart jaar in zeer goed contact hebben zij dan ook expliciet voor hun 'kerngezin' gekozen.
Echter haar man wil ook omgang met zijn oudere kinderen en geeft al sinds de 'time-out' bij zijn ex als bij zijn kinderen aan dit zelf met zijn puber kinderen te willen regelen. toen hij op een ander adres woonde kon dit omdat zijn ex niet wist waar, maar nu woont hij weer thuis. De eigen afspraken zouden op beider verzoek doorgezet moeten kunnen worden, maar daar is flexibiliteit voor nodig vanuit zijn ex. Grootste probleem is dat zijn ex alles naar haar hand wil zetten; zij vindt dat ze recht heeft op 'vrije weekends' (wat jaren het geval is geweest) en dus wordt omgang of afgedwongen of afspraken worden geblokkeerd. En als er een afspraak is tussen man en kind, dan krijgt de zoon (17) een rugzak mee met de boodschap niet thuis te hoeven komen voor zondagavond. Het is geen kind dat zich verweert dus hij was angstig om terug naar huis te moeten gaan. Toen de kinderen onlangs gedropt werden op een kruispunt in het dorp en voor een dichte deur stonden zijn zij naar hun tante gelopen. Zij heeft hen opgevangen en de volgende ochtend thuis gebracht. De ex was hier boos over en heeft gedreigd een volgende keer de sloten te vervangen. Tante heeft melding gedaan bij het AMK, man van mijn vriendin ook en een andere vriendin uit onze vriendenclub. Antwoord is steeds; wij kunnen niets doen.
Omdat er continue druk op staat (gaat er volgende week wat gebeuren, hoe loopt de zomervakantie etc), overweegt de man een rechtzaak waarin hij officieel de omgangsregeling wijzigt naar 2 dagen door de week (ivm weekend-werk), dit met akkoord van mijn vriendin overigens (zij snapt dat dit ook voor haar man belangrijk is en ziet ook in dat dit geen jaren meer duurt). Ex heeft al laten weten niet akkoord te gaan, zij houdt vast aan de weekends en vindt dat de man ander werk moet zoeken dat door de weeks is. De vraag is natuurlijk ook wat de kinderen echt zelf willen (zij worden uiteraard ook beïnvloed door hun moeder). De jongen is zo beschadigd dat hij altijd meepraat met de wind die waait, en de dochter geeft al aan door de weeks onhandig te vinden.
Het lijkt een soort impasse, met alleen maar verliezers. Kan mijn vriendin een rechtzaak starten om af te dwingen dat er geen omgang in haar huis plaatsvindt of is dit ridicuul? Of is het toch raadzaam dat haar man een wijziging omgangsregeling start en heeft dit (gezien de leeftijd van de kinderen) nog kans van slagen ? (dank u voor uw tijd en advies)

NB. de ex werkt idd als onderzoekster, en kent daarmee de mazen van de wet. Zij heeft gedreigd met een rechtzaak, maar nu de man van mijn vriendin dit werkelijk overweegt, maakt ze een terugtrekkende beweging. Wij als vriendinnen maken ons uiteraard vooral zorgen om onze vriendin en haar kind, maar willen ook het beste voor haar man.


Ja, een onverkwikkelijke toestand met alleen maar verliezers. Ik denk dat u wel wilt aannemen van mij dat het erg lastig is en nogal riskant om op deze vragen en dit dossier die zeer omvangrijk is, advies te geven. Ik denk toch echt dat het gezin zich moet richten op een specialist. Van een afstand is dit geen doen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

helder, maar wel teleurstellend. Het lijkt wel of niemand hier mee uit de voeten kan. Overal kom je op een dood spoor.
Mijn vriendin gaf aan dat de eerder in de arm genomen advocaat ook op 2 gedachten hinkt; zelf een zaak starten of haar dit laten doen. Iig is het gedoe er voor mijn vriendin niet minder om, en weten we nog steeds niet of zij ook recht van spreken heeft. Zij moet toch ook voor haar gezin kunnen staan zou je zo zeggen.
Iig bedankt voor uw inzet.


Ja u hebt gelijk maar u kunt niet verwachten dat mensen die aan de zijlijn staan de zaak kunnen oplossen. Deze zaak vraagt om mediation met zijn allen. Een soort familie of gezinsberaad. Maar dat moet iedereen dan willen. Uw vriendin bevindt zich in een lastig parket door de netelige situatie waarin haar man zich momenteel bevindt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag