Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Mijn dochter werkt bij Coöp supermarkten op de vestiging in Doesburg. Zij heeft daar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd voor 8 uur per week.

Deze maand kreeg zij haar salarisstrook waarop slechts 19
uur over de afgelopen maand uitbetaald heeft gekregen, terwijl zij op basis van haar arbeidsovereenkomst 32 uur per 4 weken uitbetaald zou moeten krijgen.

Van haar baas kreeg mijn dochter te horen dat zij te weinig uren had gewerkt in de afgelopen maand en zij niet meer voldoende ATV had om te kunnen verrekenen met haar salaris.

Ik heb een aantal vragen:
- Heeft de werkgever het recht om ATV uren in mindering te brengen of te verrekenen met het aantal uren dat zij buiten haar toedoen om niet heeft kunnen werken
- Is de werkgever verplicht op basis van de arbeidsovereenkomst, mijn dochter of zij nu gewerkt heeft of niet, haar 8 uur per week uit te betalen.
-Heeft de werkgever het recht om zonder overleg ATV/verlof af te schrijven ter compensatie van niet gewerkte uren?

Met vriendelijke groet,

Op deze arbeidsovereenkomst is de CAO voor het Levensmiddelenbedrijf van toepassing:

http://www.coop.nl/files/Local/Algemeen/Documenten/Werken%20bij/Supermarkten%20arbeidsvoorwaarden/CAO20102011levensmiddelenbedrijf.pdf

Om een goed antwoord te geven op deze vragen moet ik eigenlijk de arbeidsovereenkomst gezien hebben.

Uitgaande van uw info dat uw dochter een vast contract heeft voor 8 uur per week, kan ik al wel zeggen dat zij hoe dan ook die 8 uur betaald moet krijgen. Wel kan de werkgever ATV-uren inroosteren, desnoods ter 'invulling' van de uren die uw dochter niet heeft kunnen werken (waarom ze niet kon werken zou trouwens ook nog relevant kunnen zijn). De CAO stelt echter wel grenzen aan het inroosteren van ATV, bijvoorbeeld m.b.t. tijdsparen. Dat kunt u zelf via bovenstaande link nakijken.

Een werknemer verplicht vakantie-uren laten opnemen ter compensatie van niet-gewerkte uren kan normaal gesproken niet. Uitgangspunt is immers dat de werkgever de vakantie-uren vaststelt conform de wensen van de werknemer, tenzij er sprake is van situaties waarin het bedrijfsbelang voor het (vakantie-) belang van de werkgever dient te gaan. Te weinig werk voorhanden is niet zo'n uitzonderingssituatie, een verplichte bedrijfssluiting kan dat weer wel zijn.

Ik hoop hiermee enige verduidelijking te hebben geboden.

Vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte heer ten Brinke,

Dank vboor uw antwoord op mijnvraag.

Nog even ter aanvulling, mijn dochter werkt als hulpkracht.

Wat is de juiste manier om de werkgever te benaderen en deze aan te sporen over te gaan tot betaling van het salaris waar zij recht op heeft zonder een conflict te veroorzaken?


Dat is lastig te zeggen. U zult toch op de een of andere manier duidelijk moeten maken dat u dit hebt laten uitzoeken denk ik. Indien deze werkgever een afdeling P&O heeft kunt u daar uiteraard ook terecht.

Succes!

Vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag