Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Ik heb een vraag betreffende de alimentatie betaling naar mijn ex vrouw.

Wij hadden samen een woning en nu is er voor haar door de bank op beider verzoek hoofdelijk ontslag verleend betreffende de hypotheken, Ik blijf in het huis wonen met de volledige hypotheek lasten.

Nu staat in het echtscheidingsconvenant omschreven betreffende dit gebeuren en de alimentatie :
De man zal met ingang van de eerste van de maand waarin de ontroerende zaak van beide partijen is geleverd maandelijks bij vooruit betaling aan de vrouw een alimentatie betalen....

Mijn vraag is nu aan u ....ik blijf de bewoner van de woning dus het ontroerende goed wordt niet geleverd aangezien ik er al eigenaar van ben en in woont, geldt dan deze regel ook voor mij.

Ik heb namelijk grote moeite met deze alimentatie mede omdat zij wel werkt maar zeker niet meer wil gaan werken....meenemend in dit geheel dat onze zoon die bij haar woont 13 jaar is en dus zelfstandig uit en thuis kan komen uit school van een onregelmatig dag rooster.

Uit uw vraag leid ik af dat uw ex-partner de mede-eigenaar van de woning was of nog steeds is.

Ik mag toch aannemen dat ook de eigendomsakte van de woning is gewijzigd. Is dat niet het geval, dan blijft zij uw mede-eigenaar. Het ontslaan uit de hoofdelijkheid van de hypothecaire lening staat los van de eigendom van de woning.

Als de eigendomsakte is gewijzigd en ingeschreven,dan is de woning geleverd en zult u partneralimentatie moeten gaan betalen.

Partneralimentatie wordt bepaald op grond van een draagkrachtmeting van beide partijen. U had bij het opstellen van het convenant de gelegenheid om daaraan voorwaarden te stellen. Die kans is nu verkeken.

De leeftijd en de zelfstandigheid van uw zoon zijn niet van invloed op de hoogte van de kinderalimentatie.

Beoordeel dit antwoord:

In aanvulling op vorenstaande adviseer ik u contact op te nemen met een advocaat en deze het convenant te laten lezen en te bespreken hoe de daarin gemaakte afspraken tot stand zijn gekomen. Wellicht dat er dan toch mogelijkheden blijken te zijn om de alimentatiebepaling te herzien. Ook kan deze dan met u bekijken of de woning al aan u geleverd is. Zoals de vorige vragen beantwoorder al aangaf zal de woning wel aan u geleverd moeten worden. Mocht dit nog niet geregeld zijn, dan adviseer u dit per omgaande te regelen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

maar als ik al als hoofdaansprakelijke gesteld ben en haar naam maar als medeaansprakelijke genoemd is en ik vanaf de scheiding in de woning woont en de volledige hypotheek kosten betaald , dus feitelijk eigenaar bent wat moet ik dan verstaan als geleverd.
daarnaast nog een vraag, hoelang is de alimentatie termijn in jaren gesteld.


Ik ga er vanuit dat u samen met uw ex-partner eigenaar was van de woning en dat de hypotheek op naam van u beiden stond. Uit uw reactie leid ik af dat de hypotheek al enkel op uw naam is gezet. Dat u daarnaast feitelijk alleen de woning gebruikt en ook alle lasten betaalt, maakt nog niet dat u ook de volledige juridische eigendom hebt. De woning wordt namelijk pas uw volledige eigendom als u bij de notaris een akte van levering laat passeren waarin mevrouw haar aandeel in de woning aan u overdraagt. Zolang u een dergelijke akte niet laat passeren, blijft mevrouw eigenaar van de woning.
Als u niet zeker weet of vorenstaande nodig is, adviseer ik u contact op te nemen met een advocaat of notaris, en deze de eigendomsakte van de woning te laten bestuderen en ook het (echtscheidings)convenant. Deze kan u dan verder adviseren.

De wettelijke termijn voor partneralimentatie is 12 jaar, tenzij u een andere termijn hebt afgesproken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag